Antena Meniu Search
x

Video "Maşina e în apă. Dumnezeu cu mila! Ne-au anunţat că încă n-a trecut viitura mare". Cod roşu de inundaţii în Timiş, şuvoaiele au făcut prăpăd

Este cod roşu de inundaţii în Timiş, dar şuvoaiele au făcut deja prăpăd. Apa a intrat în mai multe case şi are aproape un metru, trece de geamuri. Zeci de elevi şi profesori au fost evacuaţi dintr-o şcoală aflată în pericol din cauza râului Bega. Pe acelaşi râu, pompierii consolidează digul cu saci de nisip pentru a proteja alte localităţi.

Iulia Pop
de Iulia Pop

la 27.02.2023, 19:40

Vezi și

În satul Bodo e apă cât vezi cu ochii. Digul care apăra locuinţele oamenilor a cedat şi le-a înghiţit casele şi curţile. Tabloul este înfiorător. Acest bărbat se luptă să mai salveze câte ceva din casă. Apa îi trece cu uşurinţă de brâu. Abia reuşeşte să înainteze. "Maşina e în apă. Astea le-am scos din casă. Patul...tot ce am reuşit să mai salvez. Am dus animalele, caprele, porcii, o măgăriţă, căţeii. Le punem în maşină şi le ducem în altă parte până se retrage apa. Dumnezeu cu mila! Toate sub apă! Maşini, grinzi, lemne, se duc încolo toate... Ne-au anunţat că încă n-a trecut viitura mare", spune Ionuţ Doltu. În casă, apa trece de geam. Fotolii, mobilă, toată averea oamenilor e scufundată în apă şi noroi. Obiectele plutesc în derivă. "Vai de capul meu! Dezastru. Aici închidem şi lăsăm aşa până se retrage apa!", mai spune acesta.

Râul Bega a înghiţit tot

Într-un alt colţ de sat, un bărbat priveşte de la geam dezastrul. Coşmarul locuitorilor din Bodo se repetă. După inundaţiile catastrofale din 2019, satul lor este din nou acoperit de apă. Din aer, se vede şi mai bine catastrofa. Puhoaiele au săpat printre case şi pare că le-a înghiţit. Din loc în loc se mai văd câteva acoperişuri. "Situaţia este gravă. Aşteptăm să crească apa, s-ar părea că o să mai fie câteva case afectate, pe lâmgă cele 15 afectate de viitură. Când sunt viituri mari şi ploi torenţiale, apa se revarsă şi după torenţii de pe dealuri şi prin refulare. Neavând o albie curată, refulează din canalul Morii şi inundă gospodăriile din zonă", a declarat primarul din Bodo.

Râul Bega a înghiţit tot. Şi satul vecin, Răchita, a fost măturat de ape. Acest localnic încearcă să-şi salveze maşina. Oamenii au încercat să-şi salveze măcar animalele. Ca să limiteze pagubele, sătenii lucrează umăr la umăr cu pompierii ca să consolidezze digul pe Bega. Cară în continuu saci cu nisip. "În momentul de faţă consolidăm digul. Au apărut două breşe când a trecut peste. Cărăm saci cu nisip. Am evacaut o femeie, a luat-o ambulanţa la spital", a declarat Petru Ghergina, viceprimar Dumbrava. La şcoala şi grădiniţa din Răchita, clopoţelul a luat o pauză astăzi. 65 de şcolari şi preşcolari, dar şi cadrele didactice au fost evacuaţşi şi trimişi acasă. Prima măsura luată de autorităţi după ce apele au inceput să crească alarmant. Iar pericolul încă n-a trecut.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Evenimente » "Maşina e în apă. Dumnezeu cu mila! Ne-au anunţat că încă n-a trecut viitura mare". Cod roşu de inundaţii în Timiş, şuvoaiele au făcut prăpăd