Antena Meniu Search
x

"Metoda accidentul" a mai făcut șase victime în Timișoara. Cum procedează escrocii pentru a obține bani de la bătrâni

Şase cazuri de înşelăciune prin metoda "Accidentul" au fost semnalate la Poliţia Timişoara de la începutul lunii februarie şi până în prezent. Suspecţii sună de obicei persoane în vârstă cărora le spun că rude ale lor au suferit un accident sau au fost depistate cu COVID şi au nevoie de sume mari de bani.

de Redactia Observator

la 17.06.2022, 22:16

femeie
"Metoda accidentul" a mai făcut șase victime în Timișoara. Cum procedează escrocii pentru a obține bani de la bătrâni - Shutterstock (imagine ilustrativă)

"La nivelul Poliţiei Municipiului Timişoara, în perioada 01.02.2022-15.06.2022 au fost înregistrate 6 sesizări privind săvârşirea infracţiunii de înşelăciune, fapte comise prin metoda cunoscuta sub numele de Accidentul. Deşi numărul sesizărilor nu este alarmant, totuşi, dorim să atragem atenţia cetăţenilor asupra acestui fenomen, astfel încât aceştia să nu devină victime ale unor persoane rău intenţionate”, transmite IPJ Timiş.

Escrocii se prefac că sunt victime ale unor accidente sau că au COVID, simulând timbre vocale

Potrivit sursei citate, sunt persoane necunoscute care apelează aleatoriu, sub anonimat, numere de telefon din reţele de telefonie fixe, iar în momentul în care intră în contact cu o persoană, în general din categoria celor vârstnice, simulează diferite timbre vocale şi îşi atribuie anumite grade de rudenie (fiu, fiică, nepot, nepoată etc), cu scopul de a crea un impact emoţional, iar în funcţie de modul de răspuns al interlocutorului, îi comunică faptul că a suferit un accident grav, prin cădere sau ca urmare a unui accident de circulaţie ori infectare cu virus COVID, şi îi solicită ajutorul cu sume mari de bani pentru tratament medical, de ordinul zecilor de mii de euro, sau obiecte preţioase ori bijuterii.

Sfatul polițiștilor: Nu vă lăsaţi pradă emoţiilor

"Inducând sentimentul că victima vorbeste cu o persoană apropiată, intervine în convorbire o altă persoană care îşi atribuie o calitate oficială (medic, poliţist, procuror, avocat, reprezentant consular, reprezentant al unor societăti de asigurări etc.), care solicită victimelor adresele de domiciliu sau alte date personale, şi le transmite faptul că la domiciliul lor se va prezenta o persoană care urmează să ridice sumele de bani, în calitatea de reprezentat al instituţiilor menţionate mai sus. Induse în eroare, victimele predau sumele de bani unor persoane necunoscute care se prezintă la locaţia de domiciliu (uneori mascate, cu şapcă, ochelari sau mască chirurgicală, pentru a nu putea fi recunoscute) constatând ulterior că au fost înşelate. Uneori, din dorinţa de a face bine, ajungem să fim victime ale unor persoane rău intenţionate. Sfatul nostru este să nu vă lăsaţi pradă emoţiilor, să rămâneţi calmi şi să nu luaţi decizii în grabă”, explică IPJ Timiş modul de operare.

În cazul celor şase sesizări, poliţiştii fac acum cercetări, transmite news.ro.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Evenimente » "Metoda accidentul" a mai făcut șase victime în Timișoara. Cum procedează escrocii pentru a obține bani de la bătrâni