Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video O nouă sărbătoare în calendarul ortodox, pe 13 iulie. Procesiune impresionantă pe străzile Capitalei

Mii de creştini au participat ieri, pe străzile Capitalei, la procesiunea în cinstea Aducerii moaştelor Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou la Bucureşti - eveniment ce va fi sărbătorit în decursul zilei de astăzi. După ce au urmat un traseu bine stabilit, credincioşii s-au pus la rând pe dealul Patriarhiei pentru a se închina la racla cu moaştele sfântului. 

de Ana Maria Munteanu

la 13.07.2024 , 12:49

Cu ocazia a 250 de ani de la aducerea sfintelor sale moaşte la Bucureşti, Sfântul Dimitrie cel Nou a fost cinstit cu slujbe speciale la catedrala Patriarhală. Acestea au culminat cu un pelerinaj pe străzile din centrul Capitalei, la care a participat un sobor cu peste o sută de preoţi, diaconi şi maici, urmaţi de puzderie de credincioşi.

"Ce am văzut noi, astăzi, nu o să mai vedem niciodată. Cu o mie de preoţi şi cu o mie de măicuţe şi cu poate la două-trei mii de persoane... o frumuseţe", spune o femeie. 

La finalul procesiunii, dealul Patriarhiei s-a umplut de oamenii care au vrut să se roage la moaştele sfântului Dimitrie. Au venit din toate colţurile ţării, pentru a participa la slujba oficializată de soborul de preoţi, ajunşi aici special pentru acest eveniment. După care, credincioşii s-au aşezat la coadă, aşteptând momentul pentru a se închina în faţa sfintelor moaşte.

Vezi și

Sfântul Cuvios Dimitrie va fi sărbătorit în 13 iulie

Evenimentul Aducerii moaștelor Sfântului Dimitrie cel Nou va fi introdus în calendarul Bisericii Ortodoxe Române, cu pomenire în data de 13 iulie.

Ca ocrotitor spiritual al Capitalei, sfântul este reţinut în memoria Bisericii ca făcător de minuni, săvârşite în perioade de grea încercare asupra bucureştenilor, precum epidemia de ciumă din 1813-1815, epidemia de holeră din 1831 sau marele incendiu din 1847.

Ana Maria Munteanu Like

Cred cu fermitate că jurnalismul de calitate ar trebui să fie de neclintit. Pentru asta fac tot ce îmi stă în putință să scot la iveală adevărul din orice “poveste”.

Întrebarea zilei
Aţi testat vreodată vacanţele tip retreat?
Observator » Evenimente » O nouă sărbătoare în calendarul ortodox, pe 13 iulie. Procesiune impresionantă pe străzile Capitalei