Antena Meniu Search
x

Update Imagini apocaliptice în Slănic: o stradă s-a surpat lângă blocuri, zeci de familii evacuate. Raed Arafat a trimis experți cu elicopterul

S-a instalat panica în Slănic Prahova, după ce o întreagă stradă din centrul orașului s-a prăbușit în această dimineață, din motive încă necunoscute. Mai multe familii au fost evacuate. Este vorba de oamenii care locuiesc în blocurile aflate la aproximativ 50 de metri distanţă de cavernele apărute. Deocamdată nimeni nu ştie dacă procesul de surpare a pământului va continua. Pericolul este cu atât mai mare având în vedere că oraşul Slănic Prahova stă pe o mină de sare. În plus, autorităţile spun că în subsol ar exista galerii vechi şi de două mii de ani. 

de Cristi Georgescu

la 25.04.2024, 14:24

Vezi și

UPDATE. Secretarul de stat Raed Arafat, şeful DSU, a precizat joi că o echipă de experţi urmează să ajungă la Slănic Prahova pentru a evalua situaţia creată în urma surpării de teren. Grupul de ingineri se va deplasa la faţa locului pe cale aeriană.

"Sunt convocaţi (experţii tehnici, n.r.). IGSU îi preia şi îi duce la un elicopter, care e în aşteptare. Este posibil să fi decolat deja, ca să ajungă rapid acolo şi să poată să ia o decizie pe lumina zilei. Nu vrem să ajungem noaptea. Vrem să vadă situaţia şi de sus, iar apoi să vedem ce recomandări ne dau", a spus Raed Arafat, pentru Antena 3.

El a menţionat că în acest moment la faţa locului se află conducerea ISU Prahova şi prefectul judeţului. De asemenea, urmează să ajungă acolo o echipă operativă mixtă DSU-IGSU.

"Măsurile preventive luate până acum sunt de evacuare a ce este limitrof, fără să lăsăm niciun loc la riscuri inutile, pentru că este o situaţie care nu ştim cum va evolua şi poate să evolueze mai rău, încă, fiind o galerie de mine acolo, sub această zonă. Până nu avem un punct de vedere de la experţi, de la ingineri, este foarte greu să luăm o decizie din partea Situaţiilor de urgenţă sau a prefectului. Deci, următoarea etapă este analiza din partea experţilor, se va convoca Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, se va lua decizia dacă oamenii pot sau nu să se întoarcă acasă, iar dacă nu pot să se întoarcă acasă, se va asigura cazare pentru cei care vor. Şi, bineînţeles, trebuie stabilite următoarele etape tehnice de lucru, pentru a lua o decizie definitivă", a spus Arafat.

Pe acelaşi subiect

O stradă din oraşul prahovean Slănic s-a prăbuşit, asfaltul pornind la vale pe o lungime de aproximativ 60 de metri. Prăbuşirea carosabilului a antrenat şi deplasarea pavelelor de pe trotuar. 

"Surparea s-a produs pe strada 23 August, în dreptul sediului Poliției din oraș. Nu se poate estima la acest moment suprafața exactă în urma acestui eveniment, însă potrivit celor declarate de primarul orașului Slănic se pare că este vorba despre o carvenă ce s-a format sub stratul asfaltic. La 40-60 de metri distanță sunt blocuri de locuințe și principala îngrijorare este ca nu cumva să fie afectate și acestea. Cel mai probabil, fenomenul s-a produs din cauza zăcămintelor de sare aflate în subsol. A fost realizat un perimetrul de siguranță și a fost blocat traficul pietonal și auto. Locuitorii din zona afectată sunt speriați de amploarea surpării, iar unii dintre ei vorbesc despre faptul că apa din Baia Baciului și Baia Roșie ar fi intrat la propriu în pământ. Prefectul Emil Drăgănescu a ajuns în zonă și face verificări alături de mai mulți experți", a transmis reporterul Observator Cristi Georgescu.

Douăzeci de persoane care locuiesc în blocurile situate în apropierea zonei în care strada 23 August s-a prăbuşit au fost evacuate preventiv. În funcţie de evoluţia situaţiei şi de analizele realizate de specialişti vor fi dispuse şi alte măsuri, transmit oficialii Prefecturii Prahova.

"Întrucât pe strada 23 August din oraşul Slănic, în dreptul Sediului Poliţiei oraşului Slănic, îmbrăcămintea asfaltică s-a surpat, zona afectată este închisă circulaţiei fiind impuse restricţii. Astfel, strada în cauză a fost închisă, fiind necesară ocolirea acesteia", a transmis IPJ Prahova. 

Stradă surpată în Slănic Prahova. Zeci de persoane au fost evacuate

Sursa citată a precizat că traficul rutier este deviat pe str. Vasile Alecsandri - Str. Slănicului - Ion Luca Caragiale.

"Având în vedere situaţia de urgenţă produsă în localitatea Slănic din judeţul Prahova, generată de tasarea terenului, urmată de formarea unui crater cu adâncimea de aproximativ 2 m pe o suprafaţă de peste 60 de mp, la nivelul MAI a avut loc o analiză prin care secretarul de stat, şef al DSU, dr. Raed Arafat, a dispus trimiterea la faţa locului a unei echipe formată din personal DSU şi IGSU, urmând ca aceasta să fie completată în cel mai scurt timp cu specialişti în domeniul construcţiilor şi mineri", a transmis, joi, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă.

Sursa citată a precizat că a fost dispusă şi măsura evacuării persoanelor aflate în proximitatea sau în zona afectată până la efectuarea tuturor verificărilor de către specialiştii în domeniu. Autorităţile au convocat Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă pentru a analiza situaţia creată în urma prăbuşirii străzii.

Dacă aţi surprins imagini care pot deveni o ştire, ni le puteţi trimite prin formularul Fii Observator, pe WhatsApp la numărul 0722.699.800, pe pagina de Facebook Observator sau pe mail, la adresa [email protected].

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Fii Observator » Imagini apocaliptice în Slănic: o stradă s-a surpat lângă blocuri, zeci de familii evacuate. Raed Arafat a trimis experți cu elicopterul