Antena Meniu Search
x

Video O turistă din Mexic, la un pas de moarte în Piatra Craiului. Femeia, salvată după o operaţiune de 16 ore: tânăra suferise mai multe fracturi

Acțiune de salvare extrem de dificilă în Piatra Craiului, unde o turistă venită din Mexic a fost la un pas de moarte. 16 ore s-au chinuit salvamontiștii din Zărnești să o coboare dintr-o zonă foarte periculoasă, unde rămăsese imobilizată. Tânăra de 26 de ani urcase pe munte singură şi a rămas blocată după ce a căzut şi a suferit multiple fracturi.

Claudiu Loghin
de Claudiu Loghin

la 14.12.2023, 11:01

Vezi și

Alarma s-a dat sâmbătă, după apusul soarelui. Turista din Mexic le-a spus salvamontiștilor că a căzut din zona Brâul Ciorânga, pe versantul de vest al Pietrei Craiului, că are dureri mari și nu se poate mișca. Le-a putut da salvatorilor coordonatele GPS, să poată fi găsită rapid. În două ore și jumătate de la apel au ajuns la ea primii salvamontiști.

13 salvamontiști au lucrat o noapte întreagă, pe ceață, ger, într-o zonă în care muntele e plin de capcane

13 salvamontiști au lucrat o noapte întreagă, pe ceață, ger, într-o zonă în care muntele e plin de capcane, pentru ca turista din Mexic să ajungă în siguranţă pe mâinile medicilor. Acțiunea s-a încheiat duminică, la ora 10:30, la capătul a nu mai puțin de 16 ore de eforturi. A fost una din cele mai dificile intervenții din ultimii zece ani, ale salvatorilor montani din Zărnești. Deşi a ajuns la spital cu fractură de femur şi bazin, tânăra din Mexic se poate considera norocoasă. Salvamontiștii spun că puțini turiști implicați în astfel de accidente supraviețuiesc.

"Dedesubt știam noi ce este, este de fapt un perete foarte mare, cu diferența de nivel de 400 de metri", a declarat Ciprian Lolu, Salvamont Zărnești. "Riscul este foarte mare, pe o scară de la 1 la zece cred că este de gradul 9", a declarat Nelu Ilea, Salvamont Zărnești. Duminică, un bărbat de 44 de ani a murit în masivul Bucegi după ce a căzut în gol 100 de metri, din Creasta Bucșoiului. Este al șaptelea turist care își pierde viața doar în acest an, pe sectorul prahovean al munților Bucegi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Evenimente » O turistă din Mexic, la un pas de moarte în Piatra Craiului. Femeia, salvată după o operaţiune de 16 ore: tânăra suferise mai multe fracturi