Antena Meniu Search
x

Ora de iarnă. Ce trebuie să facem în noaptea de 30 spre 31 octombrie. Cum fixăm ceasurile

În noaptea de 30 spre 31 octombrie, ceasurile se dau cu o oră în urmă. Astfel, ora 4:00 va deveni ora 3:00, ceea ce înseamnă că dormim cu o oră în plus.

de Redactia Observator

la 30.10.2021, 15:09

Ora de iarnă. Ce trebuie să facem în noaptea de 30 spre 31 octombrie. Cum fixăm ceasurile - Shutterstock

Ziua de 31 octombrie 2021 devine cea mai lungă zi a anului, cu 25 de ore. Ora de iarnă este considerată însă ora standard. În perioada orei de iarnă, diferenţa dintre ora oficială a României şi Timpul Universal (GMT) va fi de două ore, față de trei ore la ora de vară.

Când a fost adoptată ora de iarnă

România a aderat pentru prima dată la ora de vară în anul 1932. Mecanismul cunoscut prin care se schimbă ora, atât primăvara, cât și toamna, este folosit de peste 100 de ani de mai multe țări din întreaga lume, mai exact 70 de țări. Nu toate țările au aceleași perioade stabilite pentru schimbarea orelor. Neo-zeelandezul Hudson este cel care a gândit pentru prima dată posibilă introducerea acestui tip de orar. Înainte de schimbarea orei, în luna septembrie se întâmplă și echinocțiul de toamnă.

Atunci când Soarele traversează ecuatorul ceresc și trece prin emisfera sudică are loc echinocțiu de toamnă. Pe data de 23 septembrie, echinocțiul reprezintă în mod oficial sfârșitul verii. După data de 23 septembrie, zilele devin mai scurte și nopțile mai lungi, iar asta se păstrează până la solstițiul de vară, în jurul datei de 21 iunie. Până când mai trecem la ora de iarnă Parlamentul European a votat în martie 2019 pentru a se renunța la ora de vară, la nivelul Uniunii Europene. Măsura urma să intre în vigoare în anul 2021.

Concret, țările care vor să mențină ora de vară au făcut o ultimă schimbare în ultima duminică din martie 2021. Țările care vor să rămână la ora de iarnă vor face trecerea la ora de iarnă în ultima duminică din octombrie 2021. România încă nu a luat o decizie, dacă va păstra ora de vară sau ora de iarnă. Țările din Uniunea Europeană trebuie să hotărască și să anunțe Comisia Europeană dacă aleg să facă pentru ultima oară trecerea la ora de iarnă sau la cea de vară.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Evenimente » Ora de iarnă. Ce trebuie să facem în noaptea de 30 spre 31 octombrie. Cum fixăm ceasurile