Antena Meniu Search
x

Pagube de zeci de milioane de lei în agricultură, din pricina gerului! O treime din culturile de toamnă sunt afectate în Vaslui

Peste 24.000 de hectare de culturi din judeţul Vaslui, adică o treime din însămânţările din toamnă, au fost distruse de ger din cauza lipsei unui strat de zăpadă protector înainte de înregistrarea temperaturilor extreme.

Peste 24.000 de hectare de culturi din judeţul Vaslui, adică o treime din însămânţările din toamnă, au fost distruse de ger din cauza lipsei unui strat de zăpadă protector înainte de înregistrarea temperaturilor extreme.

Temperaturile extrem de scăzute înregistrate la începutul acestui an au afectat peste 24.000 de hectare de culturi, din cele 71.789 de hectare însămânţate în toamna anului trecut. Cele mai afectate culturi au fost cele de grâu şi rapiţă, care, împreună, însumează peste 70% din suprafaţa cultivată până la această dată.

Din punct de vedere financiar, pagubele depăşesc 24 de milioane de lei, potrivit raportărilor făcute de către fermierii din judeţ, în condiţiile în care lucrările de arat, pregătit terenul, semănat, erbicidat şi fertilizat se ridică la aproximativ 1.000 de lei pe hectar.

”Din păcate, capriciile vremii din toamna anului trecut şi temperaturile extreme au condus la această situaţie. La grâu, de exemplu, s-a semănat prea târziu, în afara perioadei optime, din cauza intervalului mare de ploi, care au făcut imposibile aratul şi semănatul. La rapiţă, care se seamănă mai devreme, nu s-a reuşit acest lucru din cauza secetei prelungite. Astfel, culturile au intrat insuficient de dezvoltate în iarnă ca să reziste la temperaturi foarte scăzute, mai ales că a lipsit, până de curând, şi un strat protector de zăpadă”, a declarat, marţi, pentru News.ro directorul Direcţiei pentru Agricultură a Judeţului Vaslui, Gigel Crudu.

Situaţia cu pagubele înregistrate în judeţul Vaslui a fost raportată la Ministerul Agriculturii, urmând ca, la finalul sezonului rece, să se facă o nouă evaluare în teren cu privire la starea culturilor.  

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Evenimente » Pagube de zeci de milioane de lei în agricultură, din pricina gerului! O treime din culturile de toamnă sunt afectate în Vaslui