Antena Meniu Search
x

Video Patronul firmei care executa lucrări la internatul prăbuşit din Odorheiu Secuiesc, pus sub control judiciar. A fost respinsă propunerea de arestare

Judecătoria Târgu Mureş a dispus, miercuri seara, măsura preventivă a controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile faţă de Laszlo Şandor, patronul firmei care executa lucrările în curtea căminului prăbuşit la Odorheiu Secuiesc. El fusese reţinut pentru 24 de ore, pentru că nu ar fi respectat avizele primite pentru lucrări. Hotărârea poate fi atacată în termen de 48 de ore de la pronunţare.

de Redactia Observator

la 21.12.2023, 08:05

Vezi și

Înainte ca uriaşa clădire să se dărâme, David abia se întosese in camera de la Internat. Băiatul stătea în pat şi asculta muzică în căşti. Aşa l-au găsit şi echipele de căutare. Primii care au ajuns la el au fost un salvamontist şi câine lui, Boris, antrenat special pentru astfel de misiuni. Salvatorul montan a povestit scenele dramatice petrecute în ruine.

Benko Zsolt, salvamontist: Când am intrat cu câinele toată lumea a ieşit afară. Pericolul era acoperişul, că era în aer. Nu îl ţinea nimic, doar grinzile. După aproape două ore a fost găsit băiatul care, bietul, era în pat. 

Localnic: Un dezastru! Cine este vinovatul nu se ştie! Nu se ştie niciodată!

Cele două fete, scoase primele de sub dărâmături, ar putea fi externate astăzi

Pe acelaşi subiect

În atâta indignare şi durere apar şi veşti bune. Cele două fete, scoase primele de sub dărâmături, ar putea fi externate astăzi. Una dintre ele a povestit familiei clipele de groază prin care a trecut.

Toth Marton, tatăl uneia dintre victime: Erau trei fete în cameră atunci. Una dormea, ea şi încă una învăţa. Dintr-odată au auzit nişte zgomote. S-a speriat! A zis că simţea că nu mai are aer şi a rămas inconştientă. 

În schimb, o a treia victimă, o fată de 17 ani, este în continuare în stare critică la spitalul din Târgu Mureş. Medicii spun că are nevoie de o intervenţie chirurgicală la coloană.

Mariana Negoiță, purtător de cuvânt Spitalul clinic Județean de Urgență Târgu Mureș: Este intubată, sedată, instabilă hemodinamic. În acest moment medicii sunt foarte rezervaţi. 

Toţi elevii Liceului Tamási Áron vor primi consiliere psihologică înainte de întoarcerea în bănci. Oraşul e în doliu: toate concertele şi spectacolele de sărbători au fost anulate

Se caută în continuare vinovaţii pentru tragedie

Patronul firmei de construcţie a recunoscut că a dat ordin ca lucrările să fie urgentate ca să nu fie prinşi de frig şi ploi. Susţine însă că nu a ştiut că în clădire se aflau elevi.

Lazlo Şandor a fost pus aseară sub control judiciar pentru 60 de zile. Procurorii ceruseră arestarea preventivă a inculpatului, însă Judecătoria Târgu Mureș a respins propunerea.

Şirul de erori de la liceul Tamási Áron a fost fatal. Chiar dacă în autorizaţia de construcţie scrie că săpăturile nu se pot face la mai puţin de 2 metri şi 20 de centimetri de zidul internatului, patronul firmei de construcţii a decis să se sape şanţul lângă perete

Bogdan Dinu, reporter Observator: La nivelul solului totul se vede cel mai bine. Administratorul firmel l-ar fi cerut muncitorilor să sape până la nivelul fundaţiei deşi legea nu i-a permis acest lucru. Procurorii îl iau în considerare când vine vorba de prăbuşirea internatului.  

O parte din responsabilitate o poartă şi propritarul clădirii, Biserica Romano Catolică. Potrivit legii, trebuia să facă o experiză tehnică a clădirii. Şeful Inspectoratului de Stat în Construcții a plecat de urgenţă din Capitală în odorheiu Secuiesc pentru a afla ce s a intamplat.

Paul Racoviță, inspector general Inspectoratul de Stat în Construcții: Trebuie văzut , dacă a fost respectat proiectul în execuţie. În mod normal trebuia etapizat, făcut pe anumite tronsoane. 

În ziua tragediei, nimeni nu a sesizat faptul că pereții cladirii încep să crape

Şi lanţul slăbiciunilor continuă. Patronul nu a repstectat distanţa din avizul de consturcţie, primăria nu a verificat lucrările, iar şcoala nu a mutat elevii. Mai mult, în ziua tragediei nimeni nu a sesizat faptul că pereții cladirii încep să crape.

Ligia Deca, ministrul Educaţiei: Aşa ceva nu trebuia şi nu trebuie să se întâmple!

Până la găsirea vinovaţilor, părinții lui David se pregătesc să-și conducă fiul pe ultimul drum. Băiatul va fi înmormânat astăzi, cu patruzile înainte de Cărciun, ziua în care ar fi împlit 18 ani. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Evenimente » Patronul firmei care executa lucrări la internatul prăbuşit din Odorheiu Secuiesc, pus sub control judiciar. A fost respinsă propunerea de arestare