Antena Meniu Search
x

Video Patronul firmei care a dat ordin să se sape lângă fundaţia internatului prăbuşit în Odorheiu Secuiesc a fost reţinut pentru 24 de ore

Patronul firmei care executa lucrările în curtea căminului prăbuşit la Odorheiu Secuiesc a fost reţinut seara trecută, fiind cercetat pentru ucidere din culpă si vătămare corporală din culpă. Anchetatorii spun că Laszlo Şandor a coordonat în mod nemijlocit lucrările de excavație și nu a respectat cotele prevăzute în proiect.

de Redactia Observator

la 20.12.2023, 07:40

Vezi și

Tragedia de la liceul din Harghita este rezultatul unui şir de erori umane şi nepăsare. Un copil care trebuia să împlinească 18 ani chiar în ziua de Crăciun a murit, iar o altă fată de 17 ani este în stare critică pe patul de spital. Clădirea prăbuşită din curtea Liceului Tamasi Aron aparţine Arhiepiscopiei Romano-Catolice şi era închiriata de Primărie pentru a găzdui în jur de o sută de elevi. 

David urma să-şi serbeze majoratul de Crăciun

David avea 17 ani şi urma să-şi serbeze majoratul în mai puţin de o săptămână, chiar în ziua de Crăciun. Era tot timpul cu zâmbetul pe buze şi îl cunoştea întreaga comunitate. Începuse să facă şcoala de şoferi. Juca şi handbal la clubul din oraş şi avea antrenament programat la ora 17.00.

Nu a mai ajuns.

Pe acelaşi subiect

Un băiat a observat că tavanul începea să crape şi s-a dus la doamna care era de serviciu în internat ca să-i avertizeze pe ceilalţi. Chiar când a ajuns înapoi s-a prăbuşit. Zeci de pompieri, poliţişti şi salvamontişti încep o cursă contracronometru. Un câine de căutare-salvare este trimis pentru a-i găsi pe cei prinşi sub ruine. O dronă cu termoviziune este şi ea înălţată pentru identificarea victimelor.

Colonel Cristian Mureșan, ISU Harghita: Cele patru persoane se aflau înăuntru, cu diferite activități. Acestea au sesizat, din câte am înțeles, pedagogul și au încercat să iasă dintre ei afară.

97 de elevi erau cazaţi în clădire

Internatul din Odorheiul Secuiesc e vechi de peste o sută de ani şi nu avea un sistem de canalizare. Când ploua, zidul clădirii era baraj, iar apa se acumula şi se infiltra în pereţi.

Lucrarea ar fi trebuit să rezolve problema.

Claudiu Loghin, reporter Observator: Săpătura a fost făcută pe faţada de sud-est a clădirii internatului. Utilajele firmei de construcţie au excavat pământul pe toată lungimea acestei faţate până la o adâncime de doi metri. 

Structura de rezistenţă a clădirii nu a mai avut susţinere şi a cedat. Trei fete se aflau la primul etaj, în timp ce David avea camera la parter. Nu a avut nicio şansă. 

Băiatul studia desenul la Liceul de Arte. Colegii şi profesorii sunt şocaţi.

"O astfel de tragedie nu ar fi trebuit să se întâmple. O viață tânără plină de vise, ruinată. Odihnește-te în pace, David!", a fost mesajul şcolii.

Colega lui David: Era un om sufletist, glumeț. E păcat că s-a întâmplat așa ceva, m-a lovit și m-a impresionat. La fel și pe cei din jurul meu, din clasă. Era un om foarte sufletist.

Colegul de cameră a lui David a ieşit din cămin cu doar câteva minute înainte de prăbuşire

Unul dintre primii pompieri care au ajuns la faţa locului era chiar vecin cu David. 

Zoltan, pompier voluntar: Nu am dormit deloc. Mai ales că băiatul era şi vecinul nostru. 

Lazlo, colegul de cameră a lui David, a ieşit din cămin cu doar câteva minute înainte de prăbuşire. L-a lăsat pe prietenul său în pat, se odihnea. 

Laszlo Barna, colegul de cameră al lui David: Eram doar eu și colegul meu de cameră. Exact atunci, înainte să se întâmple tragedia. La 15.25, eu am plecat la ora de română. L-am salutat pe David, am plecat și în trei minute deja era prăbușit totul.

Fekete Örs, coordonator Salvamont Harghita: Era în pat băiatul. Era un pat supraetajat şi totul era surpat pe el. 

Unchiul lui David: Nu au putut să intre acolo (n.r. mai devreme), au trebuit oamenii să scoată nisip şi cărămizi pentru a-l găsi. 

Mama lui David este asistentă la Urgenţe, la spitalul orăşenesc. Prin mâinile ei au trecut şi cele trei colege ale fiului ei, rănite în urma dezastrului.

Una dintre eleve a fost transferată la Târgu Mureş în stare gravă.

Mariana Negoiță, purtător de cuvânt Spitalul clinic Județean de Urgență: Este în stare critică, este sedată pentru analgezie şi neuroprotecţie, este intubată, instabilă hemodinamică. Din păcate, prognosticul medicilor este extrem de rezervat. 

Erorile umane care au dus la nenorocire s-au ţinut lanţ. Patronul firmei care executa lucrările a fost reţinut

Dimineaţă, muncitorii au săpat lângă fundaţie. După şase ore, o parte din clădire se prăbuşeşte. Primele victime sunt scoase la timp de salvatori, doar una dintre ele este în stare gravă, însă ajunge stabilă pe mâna medicilor. David este găsit după două ore. 

Patronul firmei care executa lucrările este prima persoană trasă la răspundere în acest caz. Laszlo Şandor a fost reţinut seara trecută. Anchetatorii spun că Şandor a coordonat în mod nemijlocit lucrările de excavație și nu a respectat cotele prevăzute în proiect.

Laszlo Şandor, patronul firmei care executa lucrările: Dimineaţa eu am zis la băieţi că hai, să facem repede, să punem izolaţia! Că vine iarna şi să facem lucrarea...

El este acum acuzat de ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă şi va fi prezentat instanței cu propunere de arestare preventivă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Evenimente » Patronul firmei care a dat ordin să se sape lângă fundaţia internatului prăbuşit în Odorheiu Secuiesc a fost reţinut pentru 24 de ore