Antena Meniu Search
x

Video "Dintr-odată au auzit nişte zgomote. Au vrut să fugă, dar au căzut cu totul. Simţea că nu mai are aer". Mărturia tatălui uneia dintre victimele de la Odorheiu Secuiesc

Doliu în Odorheiu Secuiesc, nu se mai ţine nicio festivitate de sărbători, după tragedia de la internat, în urma căreia un băiat de 17 ani a murit. Se caută în continuare vinovaţii, deocamdată patronul firmei de construcţii a fost reţinut pentru că nu a respectat avizele primite pentru lucrări. Tatăl uneia dintre fetele rănite a povestit pentru Observator clipele de coşmar pe care le-au trăit tinerii în clădirea prăbuşită

Bogdan Dinu
de Bogdan Dinu

la 20.12.2023, 19:45

Vezi și

Înainte ca uriaşa clădire să se dărâme, David abia se întosese in camera de la internat. Băiatul stătea în pat şi asculta muzică în căşti. Aşa l-au găsit şi echipele de căutare. Primii care au ajuns la el au fost un salvamontist şi câine lui, Boris, antrenat special pentru astfel de misiuni. Salvatorul montan a povestiti scene dramatice petrecute în ruine.

"Dintr-odată au auzit nişte zgomote. Au vrut să fugă, dar au căzut cu totul"

Benko Zsolt, salvamontist: Când am intrat cu câinele toată lumea a ieşit afară. Pericolul era acoperişul, că era în aer. Nu îl ţinea nimic, doar grinzile. După aproape două ore a fost găsit băiatul care, bietul, era în pat.

Localnic: Un dezastru! Cine este vinovatul nu se ştie! Nu se ştie niciodată!

Pe acelaşi subiect

În atâta indignare și durere apar și vesti bune. Cele două fete, scoase primele de sub dărâmături, ar putea fi externate mâine. Una dintre ele a povestit familiei clipele de groază prin care a trecut.

Toth Marton, tatăl uneia dintre victime: Erau trei fete în cameră atunci. Una dormea, ea şi încă una învăţa. Dintr-odată au auzit nişte zgomote. Au vrut să fugă, dar au căzut cu totul. S-a speriat! A zis că simţea că nu mai are aer şi a rămas inconştientă.

În schimb, o a treia victimă, o fată de 17 ani, este în continuare în stare critică la spitalul din Târgu Mureş. Medicii spun că are nevoie de o intervenţie chirurgicală la coloană.

Mariana Negoiță, purtătoarea de cuvânt de la Spitalul clinic Județean de Urgență Târgu Mureș: Este intubată, sedată, instabilă hemodinamic. În acest moment medicii sunt foarte rezervaţi în privinţa unui prognostic.

Toţi elevii Liceului Tamási Áron vor primi consiliere psihologică înainte de întoarcerea în bănci. Oraşul e în doliu: toate concertele şi spectacolele de sărbători au fost anulate. Banii din focurile de artificii pentru Anul Nou vor fi donaţi către şcoală.

Între timp, se caută în continuare vinovaţii pentru tragedie. Patronul firmei de construcţie a recunoscut că a dat ordin ca lucrările să fie urgentate ca să nu fie prinşi de frig şi ploi. Susţine însă că nu a ştiut că în clădire se aflau elevi.

Reporter-Lazlo Șandor, patronul firmei care executa lucrările: Vă pare rău de ce s-a întâmplat?

- Da, sigur! Este o problemă mare că a murit un băiat şi e problemă mare.

Şirul de erori de la liceul Tamási Áron a fost fatal. Chiar dacă în autorizaţia de construcţie scrie că săpăturile nu se pot face la mai puţin de 2 metri şi 20 de centimetri de zidul internatului, patronul firmei de construcţii a decis să se sape şanţul lângă perete.

Bogdan Dinu, reporter Observator: La nivelul solului totul se vede cel mai bine. Administratorul firmel l-ar fi cerut muncitorilor să sape până la nivelul fundaţiei deşi legea nu i-a permis acest lucru. Procurorii îl iau în considerare când vine vorba de prăbuşirea internatului.

O parte din responsabilitate o poartă şi proprietarul clădirii, Biserica Romano Catolică. Potrivit legii, trebuia să facă o experiză tehnică a clădirii.

Gheorghe Pătrașcu, fostul arhitect-șef al Capitalei: Legea, în general, spune că proprietarul este responsabil de siguranţa clădirii. 

Şeful Inspectoratului de Stat în Construcții a plecat de urgenţă din Capitală în Odorheiu Secuiesc pentru a afla ce s-a întâmplat.

Paul Racoviță, inspector general Inspectoratul de Stat în Construcții-reporter: Trebuie văzut cum s-a proiectat, dacă a fost respectat proiectul în execuţie. În mod normal trebuia etapizat, făcut pe anumite tronsoane.

Şi lanţul slăbiciunilor continuă. Patronul nu a repstectat distanţa din avizul de consturcţie, primăria nu a verificat lucrările, iar şcoala nu a mutat elevii. Mai mult, în ziua tragediei nimeni nu a sesizat faptul ca pereții clădirii încep să crape.

Ligia Deca, ministrul Educaţiei: Aşa ceva nu trebuia şi nu trebuie să se întâmple!

Până la găsirea vinovaţilor, părinții lui David se pregătesc să își conducă fiul pe ultimul drum. Băiatul va fi înmormânat mâine la cimitirul din comuna Lupeni, cu 4 zile înainte de Crăciun, ziua în care ar fi împlinit 18 ani.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Exclusiv Observator » "Dintr-odată au auzit nişte zgomote. Au vrut să fugă, dar au căzut cu totul. Simţea că nu mai are aer". Mărturia tatălui uneia dintre victimele de la Odorheiu Secuiesc