Antena Meniu Search
x

Plantă rară, REDESCOPERITĂ în România, după mai bine de un SECOL!

Păiușul lui Porcius, o plantă rară colectată ultima dată în anul 1902 în Parcul Național Munții Rodnei, a fost redescoperită recent de botanişti

Păiușul lui Porcius, o plantă rară colectată ultima dată în anul 1902 în Parcul Național Munții Rodnei, a fost redescoperită recent de botanişti

Saussurea porci, după denumirea științifică, este o plantă cu floare de culoare albastră ce a fost colectată anterior de botanistul și academicianul rodnean Florian Porcius. „Acesta a colectat un exemplar din păiușul ce îi poartă numele din Poarta Corongișului, a cultivat-o în propria grădină și apoi a transmis Grădinii Botanice Alexandru Borza din Cluj câteva exemplare presate, care se găsesc și azi în colecția muzeului acestei grădini. Încă din anii 1900, această plantă era pe cale de dispariție datorită supra-pășunatului, exemplarul colectat de Porcius fiind deja afectat de pășunat, neavând floare”, explică reprezentanții Administrației Parcului Național Munții Rodnei, conform agerpres.ro.

Planta a fost declarată endemit rodnean (delimitată în răspândire la acest teritoriu), însă ea a fost descoperită ulterior și în Carpații Ucraineni, unde există și azi o populație semnificativă. Descoperirea ce a avut loc acum câteva zile este considerată una notabilă, în condițiile în care niciun exemplar al acestei specii nu a mai fost identificat în România de 112 ani. În perioada următoare, zona unde a fost redescoperită specia va fi inclusă în regim de strictă protecție de către administrația parcului, în vederea conservării fondului genetic.

Parcul Național Munții Rodnei este al doilea că suprafață din țară și se numără printre cele trei rezervații ale biosferei din România, alături de Parcul Național Retezat și Delta Dunării.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » Plantă rară, REDESCOPERITĂ în România, după mai bine de un SECOL!