Antena Meniu Search
x

Video Primăria Capitalei a găsit "soluţia" pentru marile avarii din Bucureşti: o centrală în miniatură care costă peste 13 milioane de lei

Primăria Capitalei promite că a găsit o soluţie pentru iarnă măcar pentru două cartiere: Pantelimon şi Colentina! În timp ce reţeaua de termoficare stă să se prăbuşească iar lucrările de schimbare a conductelor înaintează în ritm de melc, Termoenergetica anunţă că va plăti peste 13 milioane de lei pentru o centrală termică... mai mică, ce va alimenta toată zona de est a capitalei.

Andre Rotaru
de Andre Rotaru

la 08.06.2022, 20:15

Vezi și

Până la "lucrurile de ispravă", tot peticirea este soluţia. Peste 13 de milioane de lei va cheltui Termoenergetica pentru o centrală provizorie, un fel de CET în miniatură, care să asigure căldura în zona de nord-est a Capitalei. Centrala modulară va fi instalată aici, pe platforma fostei CET Titan. Contractul a fost semnat pe o perioadă de 12 luni, cu posibilitate de prelungire pentru încă doi ani. După această, perioadă, speră oficialii, aici va apărea o centrală nouă, de data aceasta, una permanentă.

Centrala Titan, construită în anii '60, a fost scoasă din funcţiune în 2014, după ce utilajele pur şi simplu nu au mai putut fi reparate. Zonele Pantelimon, Colentina, Tei şi Obor au fost preluate de CET Sud, o centrală aflată la 4km distanţă. Inginerii de acolo au fost nevoiţi să pompeze apa caldă la presiuni mai mari, pentru a ajunge la toţi consumatorii. Doar că anii au trecut, şi nimeni nu a mai făcut investiţii în reţea. "Reţeaua este foarte deteriorată, foarte proastă, astfel încât presiunile cu care putem să livrăm din CET Sud sunt reduse ca să nu spargem reţeaua. Reducând presiunile de livrare nu mai putem bate în capătul reţelei în nord", a declarat Cătălin Tudora, Elcen.

După ani de zile de stat în frig, oamenii nu prea mai au speranţe. Noua centrală modulară va avea o capacitate de producție până la 60 de gigacalorii, pe oră. Adică de 8 ori mai puțin decât a produs CET Sud, spre exemplu, iarna trecută. Sistemul va fi alimentat cu gaz, iar compania de la care a fost închiriat se va ocupa și de racordarea acestuia la reţelele de utilităţi dar și la conductele Termoenergetica. Pe lângă apă caldă, va pompa în sistem şi apă rece: 50 de tone în fiecare oră, pentru a acoperi pierderile uriaşe din reţea. "Ce facem noi acum este o soluţie provizorie, eventual două, maxim trei. Dacă investiţiile programate anul acesta de către primărie în reţea se vor face, vom avea o iarnă mai bună", a declarat Claudiu Creţu, administrator Termoenergetica. Recent, primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a anunţat că până la finalul acestui an vor fi înlocuiţi 40 de kilometri de conducte.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Evenimente » Primăria Capitalei a găsit "soluţia" pentru marile avarii din Bucureşti: o centrală în miniatură care costă peste 13 milioane de lei