Antena Meniu Search
x

Video Primul scanner mobil cu raze X din România, instalat la Galați. Au fost cumpărate 26 de dispozitive pe care s-a plătit 34 de milioane de euro

Primul scanner mobil cu raze X din România a fost instalat la Galați. Aparatul face parte dintr-o serie de 26 de dispozitive care vor fi cumpărate pentru controlul marfurilor în vămile româneşti. Aceste scannere sunt menite să reducă evaziunea fiscală, dar şi traficul de droguri şi de substanţe periculoase. Dispozitivele au costat peste 34 de milioane de euro, bani europeni.

de Redactia Observator

la 21.05.2024 , 21:02

Biroul Vamal Galaţi-Giurgiuleşti dispune de primul dintre cele 26 de scanere menite să reducă, în punctele vamale, atât evaziunea fiscală, cât şi traficul de droguri şi substanţe periculoase, informează Ministerul Finanţelor.

În anul 2024, vor deveni operaţionale 9 scanere în punctele de frontieră

"Astăzi marcăm un moment crucial în eforturile noastre de a combate activităţile ilegale şi de a moderniza sistemul vamal. Ne angajăm ferm să eradicăm fenomenele ilicite şi să îmbunătăţim în mod constant eficienţa şi transparenţa în acest domeniu. În special, ne concentrăm pe consolidarea luptei împotriva contrabandei. Introducerea acestor noi scanere reprezintă o mişcare strategică în acest sens. Ele vor revoluţiona modul în care verificăm conţinutul mijloacelor de transport, permiţându-ne să efectuăm inspecţii mai rapide şi mai precise. Această tehnologie care utilizează inteligenţa artificială nu numai că va consolida securitatea noastră naţională, ci şi va contribui la creşterea eficienţei în combaterea evaziunii. Odată ce vom operaţionaliza toate cele 26 de scanere în cele mai importante 12 puncte de frontieră din ţară, vom acoperi peste 85% din fluxul de intrări în vămi. Alături de implementarea e-factura, e-sigiliu, şi introducerea informaţiilor telemetrice in sistemul de e-transport, construim un ecosistem robust care să descurajeze orice încercare de fraudă şi contrabandă", a explicat marţi, ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, potrivit unui comunicat al instituţiei.

Vezi și

Scanerul din Biroul vamal Giurgiuleşti este primul din cele 26 care vor fi puse în funcţiune prin proiectul "Dotarea birourilor vamale de frontieră cu sisteme de scanare autovehicule şi containere (sisteme de securitate) şi înfiinţarea Centrului naţional de analiză imagistică în cadrul căruia se vor integra sistemele de scanare autovehicule şi containere din dotarea AVR". Obiectivele generale ale proiectului sunt eficientizarea controlului vamal asupra mijloacelor de transport prin dotarea autorităţii vamale, în punctele de trecere a frontierei, cu sisteme de securitate; integrarea sistemelor de securitate în Centrul Naţional de Analiză Imagistică şi realizarea monitorizării în timp real a analizelor imagistice asupra rezultatelor scanărilor efectuate cu echipamentele de scanat; îmbunătăţirea calităţii şi eficienţei serviciilor prestate de echipele de control operativ (în frontieră şi echipe mobile) pentru asigurarea securităţii şi siguranţei cetăţenilor şi protejarea intereselor financiare ale Uniunii şi ale statelor membre".

Pe acelaşi subiect

"Utilizarea acestui sistem de scanare va contribui la creşterea gradului de securizare a frontierei externe a UE şi eficientizarea controlului autorităţii vamale asupra mijloacelor de transport la trecerea frontierei. Utilizarea acestui sistem va da AVR un avantaj în combaterea contrabandei, a fraudelor vamale şi va duce, totodată, la reducerea timpului de aşteptare la trecerea frontierei", a precizat Marcel Mutescu, preşedintele Autorităţii Vamale Române.

Potrivit Ministerului Finanţelor, utilizarea scanerelor cu raze X în controlul vamal contribuie la combaterea fraudei vamale, oferind astfel autorităţilor o modalitate eficientă de a verifica conţinutul coletelor sau compartimentelor de transport mărfuri ale mijloacelor de transport. De asemenea, sistemul permite autorităţilor să detecteze obiecte sau substanţe periculoase, cum ar fi materiale explozive, arme sau substanţe chimice periculoase, care pot reprezenta o ameninţare pentru securitatea naţională.

Totodată, utilizarea scanerelor ajută la identificarea oricăror bunuri sau substanţe interzise, nedeclarate sau disimulate care ar putea fi introduse ilegal în ţară, cum ar fi droguri, arme interzise sau alte mărfuri interzise şi permite identificarea substanţelor sau materialelor care pot avea impact negativ asupra mediului înconjurător şi care pot fi interzise sau restricţionate. Termenul de finalizare a proiectului amplasării celor 26 de scanere cu raze X este 31 decembrie 2027 (31 decembrie 2026 pentru componenta finanţată prin PNRR), iar finanţarea nerambursabilă (PNRR) se ridică la 34 milioane de euro.

În anul 2024, vor deveni operaţionale 9 scanere în punctele de frontieră Giurgiuleşti, Siret, Albiţa, Constanţa Nord, Constanţa Sud, Isaccea, Halmeu, Sighet şi Moraviţa. În anul 2025 vor fi amplasate 8 scanere în birourile vamale din Giurgiuleşti, Albiţa, Constanţa Sud, Isaccea, Sighet, Stânca Costeşti, Oancea iar în 2026 vor fi operaţionale 9 scanere în vămile Constanţa Sud, Halmeu, Moraviţa, Calafat, Nădlac, Borş, Stânca Costeşti, Porţile de Fier, Petea.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei
Vi s-a părut exagerată reacţia publicului la momentul Babasha de la concertul Coldplay?
Observator » Evenimente » Primul scanner mobil cu raze X din România, instalat la Galați. Au fost cumpărate 26 de dispozitive pe care s-a plătit 34 de milioane de euro