Antena Meniu Search
x

Video Primul zbor pe singurul aeroport construit de la zero în România, după Revoluţie. Cum arată turnul de control virtual

Singurul aeroport construit în România, de la zero, după Revoluţie a primit azi botezul zborului. Un avion al Autorităţii Aeronautice a survolat pista aeroportului de la Braşov, pentru calibrarea echipamentelor ce asigură traiectoria la aterizare şi decolare. Primul zbor cu pasageri este programat în iunie, anul viitor. 

Claudiu Loghin
de Claudiu Loghin

la 13.12.2022, 20:56

Vezi și

Un prim avion a aterizat pe pista singurului aeroport construit în România, de la zero, în ultimii 30 de ani. În imagini se vede cum aeronava iese din nori şi în câteva secunde aterizează. Aeroportul Internaţional Braşov-Ghimbav este primul din ţara noastră şi al doilea din lume, după Suedia, care are la bază un turn de control virtual. Practic, nu există controlori de trafic aerian. Iar toate operaţiunile de zbor vor fi controlate de la Arad. 

"Aşa arată poate cea mai importantă piesă a turnului de control virtual de la Aerportul Internaţional Braşov-Ghimbav. Vorbim despre un bloc cu nu mai puţin de 14 camere video prin care controlorii de trafic aerian de la Arad pot vedea tot ce se întâmplă în zona aeroportului pe o rază de 360 de grade", arată Claudiu Loghin, reporter Observator.

Zborul de astăzi a fost efectuat pentru calibrarea echipamentelor de radionavigaţie instalate la sol. Pilotul are la dispoziţie echipamente cu ajutorul cărora să fie sigur că avionul nu e nici prea sus, nici prea jos şi că direcţia e cea corectă, pentru aterizarea chiar şi în condiţii de vizibilitate scăzută. Pentru prima etapă sunt stabilite 30 de ore de zbor de verificare, monitorizare şi evaluare din zbor. 

"Echipamentele se conectează la bordul avioanelor care vin pe aterizare, dau informaţii legate de pantă şi direcţie şi distanţă faţă de aeroport. Avionul de calibrări face un raport şi pe baza acestuia se certifică echipamentele", a explicat Alexandru Anghel, director aeroport Braşov.

Pe acelaşi subiect

"Din aer, suntem singurii care putem face măsurători de parametrilor astfel încât să fim siguri că ei sunt în toleranţă. Nu avem niciun alt supracontrol la verificarea aceasta, trebuie să avem o atenţie deosebită", spune Iulian Dumitrescu, inspector AACR.

O altă etapă de verificări va avea loc la anul, în ianurie. "În prezent, procedurile de zbor sunt la codat. Procedura de zbor înseamnă modul în care avionul ajunge de pe pistă în rută, şi de pe rută în pistă, în funcţie de toate obstacolele naturale care sunt în vecinătatea aeroportui din Braşov", a precizat Adrian Veştea, preşedinte CJ Braşov.

Aeroportul Internaţional Braşov-Ghimbav se află la o distanţă de 12 km de Braşov şi 40 de km de Sfântu Gheorghe. Investiţia totală este de aproape 130 de milioane de euro. Primul zbor cu pasageri e programat pentru 15 iunie 2023. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Evenimente » Primul zbor pe singurul aeroport construit de la zero în România, după Revoluţie. Cum arată turnul de control virtual