Video Declarația pe care trebuie să o depună românii pentru a plăti prețul plafonat de 68 bani / kWh. Facturi mari din ianuarie pentru cei care nu o trimit
Legea care plafonează preţurile la energie a fost promulgată astăzi de preşedintele Klaus Iohannis, deşi are încă multe neclarităţi. Sunt numeroase categorii de clienţi care trebuie să depună declaraţii pe proprie răspundere pentru a beneficia de cel mai mic preţ. Autorităţile habar nu au câţi români trebuie să facă acest lucru până la finalul lunii, iar furnizorii se plâng că nu pot verifica documentele.
Familiile cu mai mult de trei copii, cele monoparentale, dar şi persoanele care folosesc aparatură medicală vor plăti preţul de 68 de bani pe kWh, indiferent de cât consumă. Pentru asta, aceştia vor trebui să depună o declaraţie pe proprie răspundere. Şi la fel vor trebui să facă şi românii care au două sau mai multe locuinţe. Să spună pentru care dintre imobile doresc să beneficieze de preţ plafonat la energie.
Declaraţiile pot fi trimise online furnizorilor dar pot fi şi lăsate în sediile acestora, chiar de luna asta.
Laurenţiu Urluescu, preşedinte AFEER: Ne aşteptăm la un flux mare de consumatori care vor trebui să dea aceste declaraţii.
Neclarități în legea care plafonează preţurile la energie
- Iohannis a promulgat Legea care stabilește noile prețuri la energie. Cât vom plăti la curent și gaze din 2023
- Amenzi de 2,4 milioane de lei pentru şase companii de energie. Cum şi-au încălcat obligaţiile legale faţă de...
- Cine sunt românii care trebuie să facă cerere ca să primească facturi plafonate la energie de la anul
Lucrurile sunt departe de a fi clare. În primul rând, nu se poate verifica dacă informaţiile din declaraţii sunt reale.
Daniela Dărăban, director executiv ACUE: Noi nu avem cum să verificăm verificitatea informaţiei. Noi putem să ne asigurăm că acel formular este completat în toate căsuţele. Şi atât.
Corneliu Bodea, Centrul Român de Energie: În măsura în care furnizorul aplică un tarif preferenţial pentru un consumator care declară pe propria răspundere că se află într-unul din cazurile respective şi ulterior se dovedeşte că acesta nu se află, atunci funizorul ar urma să nu primească compensarea de la stat.
Şi în ceea ce-i priveşte pe proprietarii cu mai multe imobile legea e ambiguă.
Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedinte ANRE: E un pic neclară legea. Dacă furnizorul poate să identifice un loc de consum care este şi domiciliul clientului, atunci, automat, conform legii, trebuie să aplice pentru acel loc de consum. Dacă clientul vrea să beneficieze de plafonare pentru un alt loc de consum, decât cel de domiciliu, atunci trebuie să depună cerere.
Experţii spun că vor exista şi situaţii în care unii vor beneficia de preţuri plafonate pentru toate locuinţele
Corneliu Bodea, Centrul Român de Energie: Aşa cum arată legea acum, pentru a putea beneficia ar trebui ca toţi consumatorii să trimită o declaraţie pe proprie răspundere.
Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedinte ANRE: Nu pot să fiu de acord cu această interpretare. Nu are niciun rost să-i punem pe oameni pe drumuri, să depună cereri şi declaraţii.
ANRE spune că, în curând, ar putea fi gata platforma informaţională de schimbare a furnizorului. Şi că în acest fel i-ar putea găsi pe clienţii care au mai multe locuri de consum, la funizori diferiţi.
Luna ianuarie însă ar putea veni la pachet cu facturi mai mari pentru cei care nu depun repede declaraţiile. Dar şi cu întârzieri în facturare.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰