Antena Meniu Search
x

Video Producţie mare, preţuri mici. Producătorii spun că li se vor strica roşiile după ce preţul nu mai depăşeşte 2 lei pe kilogram

A fost un an bun pentru roşii. Aşa că preţul a scăzut până la o valoare care nu mai aduce niciun profit producătorilor. Mulţi dintre ei chiar se gândesc dacă mai are rost să le culeagă, în condiţiile în care acum la vânzarea en-gros preţul nu mai depăşeşte doi lei pe kilogram.

Clara Mihociu
de Clara Mihociu

la 08.07.2022, 19:56

Vezi și

Pe cât de mare e producţia, pe atât de mic e preţul. Vasile Faur cultivă legume, în special roşii, de 20 de ani. Anul ăsta recolta e ca niciodată. Abia face faţă să culeagă tot. N-are însă şi bucuria unui profit de pe urma muncii lui. "Cred că e cel mai bun an ca producţie și cel mai prost an la prețuri. Dacă mai scade prețul nu am ce să fac, aici rămân", a declarat Vasile Faur, producător.

Producția este și ea aproape dublă faţă de anul trecut de aici spre exemplu vor fi culese nu mai puțin de 3 kilograme de roșii însă toate acestea vor costa în jur de 6 lei. Tocmai producţia peste aşteptări a dus la scăderea preţurilor. E multă marfă, iar clienţii au de unde alege. "Ultima dată am vândut cu 2.8 lei. Trebuie să dăm la ce preț este să nu se strice pe curpan. Anul trecut a mers mai bine am avut ultimul preț 3.5 lei", a declarat Vasile Faur, producător.

În plus, programul tomata, prin care se oferă un ajutor de 3000 de euro producătorilor, e tot mai atractiv, aşa că se adună mai mulţi beneficiari de la an la an. Dacă anul trecut erau 58 de cultivatori doar în judeţul Iaşi, acum sunt 85. În piaţă roşiile au un preţ mai mare, însă producătorii spun că tot nu e cât ar merita. Cei care mai cultivă și alte legume speră să-și recupereze investiția din vânzarea acelora. La ardei spre exemplu acum kilogramul e 6 lei direct de la producător, cu 2 lei mai mult faţă de anul trecut.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » Producţie mare, preţuri mici. Producătorii spun că li se vor strica roşiile după ce preţul nu mai depăşeşte 2 lei pe kilogram