Antena Meniu Search
x

Reacţia lui Vergil Chiţac după ce a fost dat în urmărire penală de DNA. Cum se apără în faţa acuzaţiilor de finanţare ilegală a competiţiei de bărci

Primarul Constanţei, Verghil Chiţac, a răspuns comunicatului transmis de DNA, care îl suspectă pe acesta de abuz în serviciu. Primatul a declarat că în ceea ce priveşte contractul de finanţare, acesta a fost semnat de Consiliul Local şi are viza de control financiar. În legătură cu banii finanţării competiţiei de de yachting, aceştia ar fi fost viraţi de fapt în contul Federaţiei Române, prin Clubul Sportiv Municipal Constanţa.

de Redactia Observator

la 13.07.2023, 22:48

Vezi și

“Am luat notă de conţinutul comunicatului DNA cu privire la dosarul al cărui subiect este finanţarea rundei a treia a campionatului mondial UIM XCAT de ambarcaţiuni de viteză organizată recent la Mamaia, primele două runde organizate în Italia, iar ultimele două urmând să fie organizate în Dubai. Competiţie comparabilă cu Formula 1 pe uscat. În comunicatul DNA se susţine că finanţarea competiţiei sportive s-a realizat fără un contract, fără procedură de selecţie publică şi fără referat al compartimentului de specialitate. În realitate, există contract de finanţare aprobat prin HCL 162/27.04.2023, există referat de specialitate care a stat la baza aprobării HCL-ului menţionat, există, de asemenea, şi viză de control financiar preventiv, fără de care nu am semnat niciodată vreo plată”, a declarat Vergil Chiţac.

El a adăugat că, în conformitate cu Legea sportului, a fost finanţat de către Primăria Constanţa un program sportiv desfăşurat în municipiul Constanţa şi organizat de către Federaţia Română de Yachting.

Chiţac a precizat că a pus la dispoziţia DNA toate documentele necesare

“Suma a fost virată, prin CSM Constanţa, în contul Federaţiei Române de YACHTING. Nu la Monaco. Am pus la dispoziţia DNA toate documentele menţionate şi întreaga documentaţie de finanţare desfăşurată, conform legii. Mi-ar plăcea să păstrăm o atitudine demnă şi corectă faţă de această anchetă, ceea ce include abţinerea, pe cât posibil, de la alte comentarii din partea mea în spaţiul public, cel puţin pe acest subiect”, a transmis primarul Constanţei. 

Pe acelaşi subiect

DNA a transmis joi, printr-un comunicat de presă, că procurorii anticorupţie constănţeni au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de Vergil Chiţac, primar al municipiului Constanţa, pentru abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, Alin Vintilă, director executiv în cadrul Primăriei Municipiului Constanţa, pentru complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, şi Andrei Talpeş, preşedinte al Clubului Sportiv Municipal Constanţa, pentru complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, şi şantaj.

“În cursul anului 2023, cu ocazia derulării unui eveniment sportiv, organizat în Municipiul Constanţa de o asociere formată din cinci entităţi (din care făceau parte şi Primăria Municipiului Constanţa, Clubul Sportiv Municipal (C.S.M.) Constanţa, Federaţia Română de Yachting (FRY) şi o societate comercială cu sediul în Monaco), suspectul Chiţac Vergil, în calitatea menţionată mai sus, beneficiind de ajutorul celorlalte două persoane şi cu încălcarea prevederilor legislaţiei primare, ar fi aprobat finanţarea în totalitate a întregului eveniment. Concret, finanţarea competiţiei sportive s-ar fi realizat de către Primăria municipiului Constanţa fără a exista un contract de finanţare care să fi fost atribuit în urma unei proceduri de selecţie publică şi fără să existe viză de control financiar preventiv sau vreun referat al compartimentului de specialitate”, se arată în comunicat.

Peste 1,7 milioane de lei ar fi fost viraţi în alt cont

DNA susţine că prin ”înţelegerea” unora dintre părţi s-ar fi stabilit ca banii rezultaţi din finanţare să ajungă în conturile societăţii comerciale, cu sediul în Monaco, despre care procurorii afirmă că nu ar fi prestat vreo activitate bine definită în cadrul evenimentului respectiv.

De asemenea, Andrei Talpeş este suspectat că “ar fi exercitat constrângeri asupra unor persoane din conducerea Federaţiei Române de Yachting pentru a le determina pe acestea să efectueze o plată în valoare de aproximativ 290.000 euro către societatea respectivă”.

Procurorii au mai afirmat că în conturile societăţii comerciale, cu sediul în Monaco, ar fi fost viraţi în total 1.728.000 lei, sumă ce reprezintă un prejudiciu pentru Primăria municipiului Constanţa.

În cauză se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Aveţi asigurare obligatorie a locuinţei?
Observator » Evenimente » Reacţia lui Vergil Chiţac după ce a fost dat în urmărire penală de DNA. Cum se apără în faţa acuzaţiilor de finanţare ilegală a competiţiei de bărci