Antena Meniu Search
x

Reacția autorităților române la zvonurile privind un nor radioactiv venit din Rusia

Un comunicat comun emis de IGSU, CNCAN și ANPM a fost dat publicității ca reacție la zvonurile apărute pe rețelele de socializare, despre un nor radioactiv venit din Rusia deasupra României.

de Redactia Observator

la 18.08.2019, 18:45

Fabrica din Rusia unde a avut loc o suspectă explozie de origine nucleară
Autoritățile române dezmint existența unui nivel ridicat de radiații venite din Rusia - Reuters

Un comunicat comun emis de IGSU, CNCAN și ANPM a fost dat publicității ca reacție la zvonurile apărute pe rețelele de socializare, despre un nor radioactiv venit din Rusia deasupra României. Autoritățile precizează că nu există date privind existența unor factori de risc pe teritoriul țării noastre.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgenţă (IGSU), Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) și Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM) au emis comunicatul pentru a dezminți alertele false despre posibilul nor radioactiv venit din Rusia deasupra României.

”În momentul de față, în România nu există nicio modificare a fondului natural din punct de vedere a radioactivității mediului”, se precizează în comunicat.

Zilele trecute, pe rețelele de socializare, dar și pe Whatsapp au fost propagate mesaje alarmante, despre un nor radioactiv venit din Rusia, deasupra țării noastre.

”Este recomandat ca mâine, de la 12 până luni seara, să nu ieșiți prea mult din casă si mai ales la drum”, se afirma în mesaj.

Vă prezentăm integral comunicatul transmis de IGSU, CNCAN și ANPM:

”Referitor la informațiile apărute în spațiul public, referitoare la posibila prezență a unui nor radioactiv deasupra României, Inspectoratul General pentru Situații de Urgenţă (IGSU), Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) și Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM) aduce în atenția opiniei publice faptul că nu există date care să confirme sau să indice existența unor factori de risc radiologic pentru populația de pe teritoriul României sau mediu, care să impună luarea unor măsuri de răspuns.

Agenția Națională pentru Protecția Mediului realizează în permanență monitorizarea radioactivității mediului pe teritoriul României prin Rețeaua Națională de Supraveghere a Radioactivității Mediului(RNSRM).

În acest sens, ANPM împreună cu CNCAN informează că măsurătorile efectuate pe teritoriul României, în perioada 8 august până în prezent, indică faptul că, în momentul de față, în România nu există nicio modificare a fondului natural din punct de vedere a radioactivității mediului.

De asemenea, precizăm că nici la nivel internațional nu au fost raportate modificări ale nivelului de radioactivitate a mediului. CNCAN  rămâne în contact permanent cu Centrul de Incidente și Urgenţe din cadrul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică de la Viena și cu statele cu care România are încheiate tratate bilaterale în cadrul Convenției Internaționale de notificare rapidă în cazul urgenţelor radiologice și accidentelor nucleare.  IGSU, ca punct de contact declarat la nivelul Uniunii Europene,este în contact permanentcu partenerii noștri la nivel european.

ANPM, raportează datele rezultate in urma monitorizării radioactivității mediului efectuate la nivel național către platforma europeana EURDEP.

La ora emiterii comunicatului, nivelul radiațiilor măsurate de către ANPM prin RNSRM, se încadrează in limitele radioactivității mediului natural.

CNCAN, ANPM  împreună cu IGSU precizează că nu există niciun pericol radiologic pentru populație sau pentru mediu”, se afirmă în comunicat.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

În vacanţa de vară, preferaţi să vă lăsaţi copilul cu rudele sau la grădiniţă?

Observator » Evenimente » Reacția autorităților române la zvonurile privind un nor radioactiv venit din Rusia