Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Recensământul arată că populaţia României a scăzut. De ce am pierdut peste 1 milion de locuitori în 10 ani: doar 3 judeţe fac excepţie

Viitorul e scris în cifre. Pentru prima dată în ultimii 50 de ani, România are sub 20 de milioane de locuitori. Sunt datele ultimului recensământ făcut de Institutul Naţional de Statistică. Şi nu doar că a scăzut populaţia, dar a şi îmbătrânit. 

de Mădălina Chiţac

la 30.12.2022 , 20:30

"Suntem din ce în ce mai puţini. Din 2011 şi până în prezent, România a pierdut 1,1 milioane de locuitori. Aşa că acum am mai rămas în ţară puţin peste 19 milioane de români. Aproape că nu e localitate care să nu fi înregistrat scăderi ale populaţiei în ultimii 10 ani. Din cele 42 de judeţe, unde includem municipiul Bucureşti, în 39, numărul de locuitori a scăzut", spune Mădălina Chiţac, reporter Observator. 

De ce s-a redus populaţia României

"Principala cauză este mobilitatea europeană. Sau migraţia. România este a doua ţară în Europa ca număr de populaţie care a plecat din ţara de origine. Cred că primii erau sirienii, care erau după un război. A doua este rata de natalitate care e încă deficitară", a explicat Ciprian Necula, sociolog.

Vezi și

Doar Ilfov, Suceava şi Bistriţa Năsăud au acum mai mulţi locuitori. "Sunt judeţe în care avem o scădere a populaţiei galopantă. Şi aş include aici Caraş Severin, cu peste 16%, Hunedoara - 15%, Teleorman, cu o creştere foarte mare, în jurul valorii de 14-15%", a declarat Tudorel Andrei, preşedinte INS.

Pe acelaşi subiect

Recensământ 2022. Aproape 20% din populaţia ţării are peste 65 de ani

Şi nu doar că suntem mai puţini, dar suntem şi mai bătrâni. Aproape 20% din populaţia ţării are peste 65 de ani. "Vârsta medie a populaţiei rezidente a României, la recensământul din 2011, a fost de 40 de ani. Iar această vârsta a crescut la 42, la recensământul din 2021", spune Tudorel Andrei, preşedinte INS. 

Se estimează că, în prezent, în afara graniţelor ţării trăiesc patru milioane de români. Mulţi dintre ei, plecaţi să muncească. Aşa am ajuns să avem în ţară tot mai multe persoane inactive. Aproape 11 milioane. 

  • Reporter: Vă gândiţi să plecaţi din România, să vă stabiliţi în altă ţară?
  • Român: Nu e exclus. Mă gândesc la Elveţia sau Italia. 
  • Reporter: Ce v-ar putea oferi altă ţară şi nu vă oferă România?
  • Român: Deschidere. 

Specialiştii spun că, fără măsuri concrete pentru a susţine natalitatea şi pentru a oferi un nivel mai bun de trai, am putea ajunge la 18 milioane de locuitori în 2030. "Guvernul României ar trebui să-şi regândească arhitectura oportunităţilor, contractul social, modul în care tratăm cetăţenii. Atâta vreme cât mergi la ghişeu şi esti tratat cu superioritate, îţi dai seama că eşti nesemnificativ pentru ţara asta", spune Ciprian Necula, sociolog. 

"Ar trebui să schimbe tot. De la învăţământ, cultură, infrastructură, turism. Tot. Avem o ţară bogată, dar ne lipsesc conducătorii", crede un român. 

85% dintre români sunt ortodocşi

Datele ultimului recensământ arată că 43,5% dintre români au un nivel mediu de educaţie, iar numărul analfabeţilor s-a redus. În ceea ce priveşte religia, 85% dintre persoane au declarat că sunt ortodocşi. Numărul credincioșilor ortodocși din România a scăzut, în ultimii 10 ani, de la 16,3 milioane la 13,9 milioane.

Mădălina Chiţac Like

Mi-am dorit mereu să am locul ăla de muncă “ieșit din tipare”. Îmi plac oamenii și lucrurile palpitante, îmi place imprevizibilul și ineditul. Iar reporteria are din plin așa ceva.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Evenimente » Recensământul arată că populaţia României a scăzut. De ce am pierdut peste 1 milion de locuitori în 10 ani: doar 3 judeţe fac excepţie