Antena Meniu Search
x

Video România, pe lista ţărilor cu grad mare de pericol din cauza ţânţarilor. O singură înţepătură poate fi mortală în unele cazuri: ce virusuri transmit

Riscul bolilor transmise de ţânţari este mai mare vara aceasta, avertizează Comisia Europeană şi Centrul de Control al Bolilor. România este pe lista ţărilor cu grad mare de pericol. Din cauza încălzirii globale, insectele purtătoare de virusuri periculoase au migrat de la tropice şi au găsit un mediu propice şi la noi, unde verile sunt mai lungi şi caniculare. În cazuri extreme, o singură înţepătură poate fi mortală.

Ingrid Tîrziu
de Ingrid Tîrziu

la 23.06.2023, 19:40

Vezi și

Infecţia cu virusul West Nile, transmisă de ţânţarul tigru, este cea mai frecventă şi poate fi fatală în cazul vârstnicilor şi a bonavilor cronici. Primele simptome care apar sunt oboseala, febra, vărsăturile şi petele roşii. "Tablou clinic care debutează iniţial cu febră... poate merge până la delir, halucinaţii, comă şi în unele situaţii până la deces", a declarat Gabriel Nistor, infecţionist Institutul Matei Balş. Anul trecut, peste o mie de oameni s-au infectat cu virusul West Nile în Europa. România a fost pe locul trei la numărul de contaminări cu 50 de cazuri, după Italia şi Grecia, potrivit Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor.

Cum te poţi apăra de ţânţari

Alte infecţii periculoase răspândite din ce în ce mai mult la noi în regiune sunt dengue, chikungunya, Zika şi febra galbenă - care se pot manifesta şi prin frisoane, sângerări şi dureri articulare. Bolile sunt greu de indentificat, pentru că simptomele diferă de la caz la caz. "Mutaţii se întâmplă constant la nivelul patogenului. Important e cum reacţionează sistemul nostru imun. Marea majoritate au o simptomatologie extrem de limitată", a declarat Gabriel Nistor,  infecţionist Institutul Matei Balş. Zonele cu cele mai multe colonii de ţânţari sunt Ilfov, Giurgiu, Prahova, Mehedinţi şi Bihor.

Un singur tantar se poate inmulti in 10 zile chiar si de 200 de ori. Deşi tratamentele cu insecticid în aer liber sunt realizate de câteva ori pe lună, specialiştii spun că reproducerea lor este greu de controlat. Dezinsecţia parcurilor, unde se înmulţesc ţânţarii, a început la Bucureşti de luna trecută. "În total, avem aprobate de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti un număr de 14 tratamente, seara trecută am început tratamentul numărul 5", a declarat Octavian Stănescu, director operaţional Compania Municipală Eco Igienizare. Pentru că nu toate campaniile de dezinsecţie lichidează ţânţarii, este important să te fereşti singur. Plasele montate la uşi, ferestre sau paturi sunt eficiente. La fel, soluţiile anti-insecte, pe care le pulverizezi pe piele când te plimbi în locuri cu vegetaţie bogată.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Evenimente » România, pe lista ţărilor cu grad mare de pericol din cauza ţânţarilor. O singură înţepătură poate fi mortală în unele cazuri: ce virusuri transmit