Antena Meniu Search
x

Video România, singura ţară din Europa care oferă gratuit licenţă de pilot tinerilor până în 23 de ani. Unde se ţin cursurile

România este singura țară din Europa care oferă gratuit licență de pilot, adolescenților și tinerilor până în 23 de ani. Cursurile sunt organizate de Aero-clubul României. La Caransebeș, tainele zborului se învață de la unul dintre cei mai experimentați piloți din țară. Alături de el, peste 20 de tineri, care visează să cucerească cerul, savurează, în această perioadă,  partea practică a cursului gratuit de pilotaj.

Iulia Pop
de Iulia Pop

la 04.08.2022, 17:50

Vezi și

Țin bine de manșa avionului și au învățat deja că cerul este limita! În  mod normal, costurile pentru obținerea unei licențe pentru avion ultraușor sunt de câteva mii de euro. Așa incepe fiecare zi de pregătire pentru viitorii piloti. Aeronava trebuie îngrijită și alimentată, iar uleiul atent verificat. Pe Aeroportul din Caransebeș, 20 de tineri învaţă acum partea practică a cursului, care, la final, le aduce o licență de pilot pe avion ultraușor. Sunt cei mai buni, care au reusit sa treaca, cu succes, de partea teoretică. Practic, devin piloți, înainte să aibă vârsta necesară să-și obtină permisul de conducere.

Curajul si cerul senin sunt singurele conditii ca tinerii, fara rau de inaltime, sa ajunga la manșa unui avion. Senzatia din aer este absolut unică. "Aceste cursuri sunt de fapt nişte burse care sunt acordate de către statul român, celor mai buni candidaţi, celor care trec toate examenele pe care le dăm pe parcurs, şi pot să vă spun ca această bursă este unică în Europa", a declarat Cristian Iorgov – comandant Aeroclubul Caransebeș.

Instructorul tinerilor este Cristian Iorgov, unul dintre cei mai experimentați piloti ai României. "An de an, începem serii noi de elevi și le dăm aripi și îi pregătim în acest domeniu. Programul prevede un număr de 40 de ore de zbor minim pentru a obține aceasta licenţă şi pot fi parcurse până în septembrie, octombrie. Este un prim pas spre meseria de aviator", a declarat Cristian Iorgov – comandant Aeroclubul Caransebeș.

Flavius a inceput cursurile in 2019. În primul an si-a luat licenta de pilot de avioane ultrausoare, iar in 2020 pe cea de pilot de planoare. De câteva săptămâni e coleg cu instructorul său. Are acum 21 de ani si deja 200 de ore de zbor. "Pasiunea mea pentru avioane a început mai repede decât am început cursurile, în 2018 am auzit de cursurile de la Caransebeş, voiam să mă înscriu, dar nu aveam încă 16 ani. A fost totuşi un lucru bun, mi-a dat timp să o conving pe mama să mă lase, a fost dificil", a declarat Flavius – pilot. În toată țara, Aeroclubul României are 16 filiale, care au activități diferite: planorism, parasutism, zbor cu motor. La Caransebeş, tinerii obțin licenţa pentru pilot de avion ultrausor motorizat și pilot privat.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Evenimente » România, singura ţară din Europa care oferă gratuit licenţă de pilot tinerilor până în 23 de ani. Unde se ţin cursurile