Antena Meniu Search
x

Video Românii care ar putea fi obligaţi să îşi schimbe buletinul. Primăria vrea să schimbe numele a două străzi celebre

Două artere celebre din nordul Capitalei ar putea primi noi nume. Edilii vor să schimbe denumirea bulevardului Primăverii, cartier al elitelor vechi şi noi, dar şi a străzii Herăstrău după două personalităţi care au luptat cu regimul comunist. Cei care locuiesc în zonă se împotrivesc deciziei, mai ales ca vor fi obligaţi să îşi modifice adresele din buletin.

Andreea Milea
de Andreea Milea

la 27.10.2023, 21:27

Vezi și

Bulevardul Primăverii şi strada Herăstrău sunt emblematice pentru nordul Capitalei. Botezul a venit în 1937. Iniţial artera a primit numele de strada M, o simplă litera din alfabet. Ulterior s-a transformat în strada Aurel Cosma care mai apoi a devenit bulevardul Andrei Jdanov.  Abia in anii 60 a primit numele de Primăverii, iar acum ar putea fi din nou modificat în bulevardul Monica Lovinescu. De-a lungul timpului, şi strada Herăstrău a purtat mai multe nume şi la început a primit tot o literă, s-a numit strada R. Apoi s-a transformat în strada Grădina Bordei şi în final Herăstrău. Acum, s-ar putea modifica din nou în strada Virgil Ierunca.

În paralel, Capitala este plină de străzi cu nume fără sens

Numele Herăstrău vine de la un Fierăstrău mecanic poziționat la marginea lacului în secolul al 17-lea. Câţiva consilieri generali vor acum să schimbe denumirile atât de populare cu numele a două personalităţi ale exilului românesc. "Cei doi reprezentanţi de seamă, Monica Lovinescu şi Virgil Ierunca, au întretinut practic flacăra democraţiei in Romania timp de câteva decenii pe perioada comunistă", a declarat Nicorel Nicorescu, consilier general USR. Propunerea, respinsă anul trecut, a fost repusă pe ordinea de zi a consiliului general.

"Schimbarea denumirii este o eroare atâta timp cât nu au niciun fel de legătură cu zona perioadei comuniste. O să cer scoaterea de pe ordinea de zi a acestui proiect", a declarat Florin Melciu, consilier general PNL. Locuitorii din zonă resping schimbarea denumirilor. Multe străzi şi-au primit numele din poveşti populare. "Bulevardul Aviatorilor s-a chemat bdul Jianu, dupa numele lui Ion Jianu care are proprietăţi în zonă, nimic altceva. La fel cum avem cartierul Băneasa, de la băneasa nevasta banului care moştenise de la bărbasu niste proprietăti in zonă", a declarat Bogdan Bucur, istoric.

În paralel, Capitala este plină de străzi cu nume fără sens. "Avem denumiri precum Bulevardul Metalurgiei, Siderurgiei sau alte ocupatii de tip uzina, fabrică. Avem denumiri aberante de produse ale uzinei si fabricii: Str vagonului, Str vagonetului", a declarat Bogdan Bucur, istoric. Dacă proiectul va fi aprobat, toţi cei care locuiesc pe cele două artere trebuie să-şi schimbe actele de identitate.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Evenimente » Românii care ar putea fi obligaţi să îşi schimbe buletinul. Primăria vrea să schimbe numele a două străzi celebre