Antena Meniu Search
x

Meteo: Alertă de vreme rea în toată țara, până mâine dimineață. Cod galben de ninsori viscolite în 11 județe

Administrația Națională de Meteorologie a emis o informare de precipitații mixte și depuneri de polei. Alerta este valabilă în toată țara, din această seară până mâine dimineață. De asemenea, tot până joi dimineață, este în vigoare un cod galben de ninsori viscolite, care vizează 11 județe.

de Redactia Observator

la 14.12.2022, 12:06

Meteorologii au emis, miercuri dimineață, o avertizare cod galben de ninsori viscolite în Munții Banatului și în Carpații Meridionali. Potrivit ANM, sunt vizate zone montane din județele Caraș-Severin, Hunedoara, Gorj, Alba, Sibiu, Vâlcea, Brașov, Argeș, Dâmbovița și Prahova.

Harta județelor afectate de codul galben

meteoromania.ro

În aceste zone, în noaptea de miercuri spre joi va ninge viscolit determinând scăderea vizibilității. Se va depune strat de zăpadă și vor fi rafale de 70-90 km/h.

Avertizarea este în vigoare de miercuri de la ora 18.00 până joi la ora 8.00.

Pe acelaşi subiect

Vreme rea în toată țara până la sfârșitul săptămânii

Tot de miercuri până joi la ora 10.00 este în vigoare o informare meteorologică de precipitații mixte și depuneri de polei. Astfel, în jumătatea sudică a teritoriului și pe arii mai restrânse în rest temporar se vor semnala precipitații. Acestea vor fi mixte în Oltenia, sudul Banatului și în nordul Munteniei și predominant sub formă de ploaie în celelalte regiuni. Pe arii restrânse vor fi depuneri de polei. Cantitățile de apă vor depăși izolat 10-15 l/mp, îndeosebi în sud-vest.

Prognoză specială pentru București: vânt slab, ploi temporare și minime de 2-3 grade Celsius

Vântul va sufla slab, va ploua temporar, iar temperaturile minime vor fi mai ridicate decât noaptea precedentă, potrivit prognozei speciale pentru Capitală, emisă miercuri de ANM. 

Astfel, de miercuri de la ora 14.00 până joi la ora 10.00, cerul va fi mai mult noros și temporar va ploua. Vântul va sufla slab și moderat. Temperatura minimă, semnificativ mai ridicată comparativ cu noaptea precedentă, va fi de 2-3 grade Celsius.

Gerul a pus stăpânire pe Europa

Gerul, ninsoarea şi poleiul au pus deja stăpânire pe o mare parte a Europei. În Portugalia, o furtună puternică a fost urmată de inundaţii la Lisabona. Astăzi, situaţia va fi deosebit e grea în Franţa, ţară pentru care şi Ministerul Afacerilor Externe din România a emis un avertisment de călătorie. În aproape toată partea de nord a Franţei, inclusiv Parisul şi împrejurimile sale, este, astăzi, în vigoare codul portocaliu de zăpadă şi polei.

Pe marile aeroporturi ale capitalei vor fi anulate între 20 şi 25 la sută din zboruri. Ministerul de Externe le recomandă călătorilor români să verifice programul actualizat de zbor şi să ajungă cât mai devreme la aeroport, deoarece şi traficul rutier va fi perturbat. Poleiul a făcut deja primele victime: trei persoane şi-au pierdut viaţa într-un accident petrecut pe o autostradă din estul Franţei. Locuitorii Parisului sunt îndemnaţi să renunţe la deplasări şi, dacă este posibil, să lucreze de acasă. Iar cursele autobuzelor şcolare sunt anulate în mai multe regiuni. 

Cod roșu de ninsori în sudul Germaniei

Un avertisment cu cod roşu pentru ninsoare a fost emis şi în zona alpină din sudul Germaniei, unde, totuşi, oamenii sunt obişnuiţi cu zăpezile mari. Iar în Marea Britanie, meteorologii avertizează că va continua haosul provocat de ninsoare şi polei, mai ales în nordul Angliei şi în Scoţia. Starea de urgenţă a fost decretată în insulele Shetland, unde, în urma unei avarii, mii de locuinţe au rămas fără curent, pe o temperatură mult sub limita îngheţului.

În Portugalia, iarna încă nu a venit, dar vremea este la fel de severă. Câteva cartiere ale Lisabonei au fost inundate după o furtună deosebit de puternică venită din oceanul Atlantic. Alături de serviciul de urgenţă au fost mobilizaţi şi militari pentru a evacua apa care pătrunsese peste tot. Multe locuinţe, multe clădiri comerciale au fost afectate de inundaţie şi sunt mari pagube. Valul ploilor torenţiale s-a deplasat spre est şi a trecut graniţa Spaniei unde a provocat, de asemenea, inundaţii. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Vremea » Meteo: Alertă de vreme rea în toată țara, până mâine dimineață. Cod galben de ninsori viscolite în 11 județe