Antena Meniu Search
x

Video Specia-hibrid de animal, descoperită în Carpaţii Meridionali. Specialiștii cred că acest fenomen este îngrijorător

Fenomen îngrijorător în Carpaţii Meridionali. Biologii au găsit o specie nouă, hibrid de lup şi câine. Împerecherile între aceste animale pot pune în pericol existenţa prădătorilor din pădurile României. Noua rasă care se formează împrumută din trăsăturile câinelui - se apropie de oameni şi coboară în localităţi să caute mâncare.  

Claudiu Loghin
de Claudiu Loghin

la 07.11.2023, 20:34

Vezi și

Primul exemplar hibrid lup - câine a fost fotografiat cu ocazia recensământului genetic făcut de Fundaţia Conservation Carpathia. Noua specie a dobândit instinctul de supravieţuire al lupului şi adaptabilitatea câinelui la mediile noi.

Specia-hibrid de animal, descoperită în Carpaţii Meridionali

Claudiu Loghin, reporter Observator: Zona studiată este în Carpaţii Meridionali şi are o suprafaţă de 1400 de kilometri pătraţi. Aici trăiesc, potrivit studiului, organizaţi în haite 47 de lupi şi un hibrid lup-câine.

Ruben Iosif, coordonatorul departamentului monitorizare a faunei, din cadrul Fundației Conservation Carpathia: Am detectat acest hibrid şi am confirmat genetic existenţa unui hibrid între lup şi câine şi este aici din nou un semn de întrebare, să înţelegem care este nivelul acestei probleme, fiindcă la nivelul Europei există probleme serioase.

Pe acelaşi subiect

Cristian-Remus Papp - manager asociaţie de protejarea mediului sălbatic: Există şansa ca noii născuţi să aibă un altfel de comportament, inclusiv în ceea ce priveşte hrănirea şi să meargă mult mai aproape de localităţi, de comunităţi.

Camerele de monitorizarea instalate în pădure arată că la trei lupi există un maidanez în zona Carpaţilor Meridionali. Aşa că şansele altor încrucişări ale acestor specii sunt mari.

Ovidiu Ionescu, profesor universitar de cinegetică: Are relevanţă pentru contaminarea populaţiei de lup cu gene de la câine. S-ar slăbi populaţia de lup din România. Problema este scăpată de mult de sub control cu managementul câinilor în spaţiul acesta: în păduri şi în afara localităţilor.

Chiar dacă de cele mai multe ori ajung hrană pentru haitele de lupi, câinii fără stăpân ajung să se împerecheze cu sălbăticiuni mai slabe, îndepărtate din grupurile lor.

După Italia, România are cei mai mulţi lupi din Uniunea Europeană. Cele mai recente date arată că peste 2.800 de animale trăiesc la noi în ţară, în zona montană. Haite mari sunt şi în Bulgaria, Spania, Polonia. Acolo găsim peste 7.000 de prădători - mai mult de o treime din populaţia de lupi din UE.

Ovidiu Ionescu, profesor universitar de cinegetică: Densitatea lupilor este suficient de mare. Este un fenomen rar întânit în România.

În Europa şi în America de Nord, încrucişările între lupi şi câini sunt tot mai des întâlnite şi duc la apariţia unor noi specii, despre care cercetătorii nu ştiu cât de periculoase pot fi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Evenimente » Specia-hibrid de animal, descoperită în Carpaţii Meridionali. Specialiștii cred că acest fenomen este îngrijorător