Antena Meniu Search
x

Video Sunt mai sănătoase fructele şi legumele din piaţă sau cele din supermarket? ANPC recunoaşte că nu are un laborator pentru a face astfel de teste

Sunt mai sănătoase fructele şi legumele din piaţă sau cele din supermaket? Reporterii Observator au încercat să afle răspunsul la această întrebare şi au făcut un experiment: au testat nivelul nitraţilor din roşii, castraveţi şi pepeni. Ceva ce altfel autorităţile ar trebui să facă. Doar că reprezentanţii ANPC recunosc că nu au niciun laborator unde să facă astfel de teste.

Andreea Petrescu
de Andreea Petrescu

la 19.07.2022, 20:10

Vezi și

Testul începe cu un pepene roşu de Dăbuleni, cumpărat dintr o piaţă populară din sectorul şase. Bulina s-a înroşit imediat iar aplicaţia ne spune că că acest produs este periculos pentru a fi consumat. Cantitatea de nitraţi nu ar trebui să depăşească 60 de miligrame la kilogram. Pepenele ales de noi are cel puţin dublu. Încercăm şi cu pepenele galben, unde limita ar trebui să fie 90 de miligrame. Rezultatul: 520 de miligrame, de aproape şase ori mai mult! De la fructe, trecem la legume. Şi la vestea bună: roşiile, castraveţii şi ceapa trec testul.

Sfecla roşie nu a trecut testul. Dacă apartul ne spune că norma este de cel mult 1400 de miligrame la kilogram, acest produs are 2300. Vedem şi pepenele galben luat din supermarket. Începem testul cu aparatul de măsurat nitraţii şi avem un rezultat de 550, conţinutul excesiv de nitraţi sugerează pericolul consumului acestui produs. Aşadar, la fel ca în piaţă pepenele galben depăşeşte de şase ori nivelul de nitraţi admis. Pepenele roşu din supermarket e chiar mai rău decât cel din piaţă, de depăşeşte de cinci ori. Şi sfecla din magazin e ca cea din piaţă, are un nivel de nitraţi dublu faţă de limita maximă.

Explicaţia ANPC? "Producători sunt câteva mii, comisari 361 în cazul instituţiei noastre. Laboratoare nu avem, n-avem la acest moment", a declarat Horia Contantinescu, preşedinte ANPC. Specialiştii atrag atenţia că nitraţii depuşi în cantităţi mari, în timp, devin cancerigeni, scad imunitatea şi afectează sistemul nervos şi digestiv. "Discutăm de o scădere a capacităţii la efort, de apariţia strării de oboseală, de cefalee cu reducerea capacităţii de efort fizic. Copiii au o vulnerabilitate mai mare la scăderea nivelului de oxigen din ţesuturi", a declarat Radu Tincu, medic toxicolog. Cea mai frecventă sursă de contaminare cu nitraţi este apa de fântână dar şi fructele şi legumele şi mai ales carnea procesată. Autorităţile din Franţa au publicat recent un studiu care arată că există o legătură între cancerul colorectal şi expunerea la nitraţi şi nitriţi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Evenimente » Sunt mai sănătoase fructele şi legumele din piaţă sau cele din supermarket? ANPC recunoaşte că nu are un laborator pentru a face astfel de teste