Antena Meniu Search
x

Curs valutar

SURSE: România va lua împrumut direct de 2 miliarde de dolari de la SUA pentru arme şi echipamente militare americane

România va lua un împrumut direct de 2 miliarde de dolari de la guvernul SUA pentru finanțare militară, pe modelul Poloniei, au declarat surse politice pentru Observator.

de Redactia Observator

la 12.07.2024 , 20:02

Guvernul va lua 2 miliarde dolari împrumut de la SUA ca să cumpere arme şi echipamente militare americane. O parte din suma împrumutată va fi folosită pentru fabrica de pulberi anunţată la începutul anului, modernizare, iar restul pentru înzestrare, potrivit surselor Observator. 

Schema de împrumut este pe modelul Poloniei care a obţinut două astfel de credite de 2 miliarde de dolari fiecare în 2023 şi 2024.  Astfel de împrumuturi, cunoscute ca FMF (Foreign Military Financing - finanţare militară pentru străinătate), sunt, potrivit SUA, "un instrument de cooperare pentru securitate rezervat unora din cei mai importanţi parteneri de cooperare în domeniul securităţii".

Statele Unite au anunțat marţi, la începutul summitului NATO de la Washington, un al doilea acord de împrumut direct cu Polonia în valoare de 2 miliarde de dolari pentru finanțare militară externă, după cel din 2023. 

Vezi și

Potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat al SUA, guvernul american asigură 60 de milioane de dolari pentru acoperirea costurilor împrumutului, care va contribui la continuarea modernizării apărării Poloniei prin sprijinirea achizițiilor urgente de articole și servicii de apărare din Statele Unite.

Polonia urmăreşte să îşi modernizeze capacităţile de apărare în contextul războiului din Ucraina, derulând un program major de modernizare militară inclusiv achiziționarea de echipamente de apărare americane, cum ar fi avioane F-35, sisteme de rachete Patriot și tancuri de luptă Abrams. Polonia este lider în NATO, cheltuind în prezent 4% din PIB pentru apărare, cel mai mare procent din Alianță. Polonia găzduiește mii de militari americani și aliaţi, inclusiv Cartierul General al Corpului V al SUA din Poznan.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

Întrebarea zilei
Aţi avea încredere să cumpăraţi o locuinţă nouă cu criptomonede?
Observator » Evenimente » SURSE: România va lua împrumut direct de 2 miliarde de dolari de la SUA pentru arme şi echipamente militare americane