Antena Meniu Search
x

Video Tehnologie în piaţă. Ieşenii pot cumpăra produsele producătorilor după ce scanează un cod QR: "O mare tâmpenie. În loc să le dea condiţii, le dă cod"

Gustăm şi apoi scanăm! Aşa se cumpără de azi în pieţele din Iaşi. Cu ajutorul codurilor QR, clienţii află în doar câteva secunde cine vinde marfa, de unde provine, dar şi dacă au în faţă un veritabil producător local. Deocamdată inovaţia funcţionează pentru produsele lactate, dar la fel va fi în curând şi la tarabele de legume şi fructe.

Clara Mihociu
de Clara Mihociu

la 06.07.2023, 20:44

Vezi și

Cea mai cunoscută metodă de a alege produsele în piaţă, degustarea, este dublată de astăzi la Iaşi de tehnologie. Sistemul pe bază de QR a fost implementat deocamdată la lactate şi brânzeturi. Durează doar câteva secunde o verificare. Tot ceea ce trebuie să facă oamenii este să scaneze codul QR şi imediat pe telefonul mobil le vor fi afişate datele celui care este în faţa lor. Fie că vorbim de comercianţi sau producători, vor şti cu exactitate de la cine cumpără.

Părerile sunt împărțite printre clienţi

Ideea a fost pe placul producătorilor. Mihaela vinde brânzeturi în piaţă de 20 de ani. "Așa lumea o să cumpere produse mai de calitate, mai siguri pe ceea ce cumpără, și prin asta poate o să fie mai mulţi oameni de încredere, care o să cumpere un produs natural", a declarat Mihaela - producător. "Avem astfel de coduri pentru toţi producătorii, comercianţii din piaţa Nicolina astăzi, urmând ca lucrurile să evolueze şi în celălalte pieţe", a declarat Radu Botez - director Piețe Iaşi. "Mai multe informații nu strică niciodată. În special cei tineri, nu știu dacă cei în vârsta or avea cunoaşterea", a declarat Ciprian Iurascu - producator local Iasi.

Când vine vorba de clienți, părerile sunt împărțite. "E o mare tâmpenie doamnă! O mare tâmpenie! E, da... vine omul şi face QR-ul ca să vadă dacă e bun sau nu. Măcar să le dea condiţii, le dă cod QR-uri", spune o clientă. "Producători nu prea mai există în piaţă. Din păcate, majoritatea sunt bișnițari. Cumpără de la cel care produce și le vinde în piaţă", spune un bărbat. În săptămânile care urmează și cei care vin cu fructe și legume în piaţă vor primi coduri QR.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Evenimente » Tehnologie în piaţă. Ieşenii pot cumpăra produsele producătorilor după ce scanează un cod QR: "O mare tâmpenie. În loc să le dea condiţii, le dă cod"