Antena Meniu Search
x

Video Tone de gunoaie, aruncate în stradă. Poliţia Locală a dat doar 21 de amenzi pentru astfel de abateri, în ultimii doi ani

Tone peste tone de gunoaie sunt aruncate pur şi simplu în stradă. Aşa procedează mii de companii din Capitală care nu au contracte cu firme de salubritate şi nici nu sunt trase la răspundere. Controalele sunt puţine, iar amenzile sunt plătite rar. Iar cum deşeurile nu pot fi lăsate pe trotuare, facturile pentru curăţenie sunt plătite în cele din urmă tot din buzunarul bucureştenilor.

Andreea Milea
de Andreea Milea

la 04.08.2021, 19:57

Vezi și

Aşa procedează peste 80% dintre firmele din Sectorul 1, dacă e să ne luăm după numărul mic al contractelor de salubritate. Deşi la înfiinţare, toate societăţile comerciale au nevoie de acest act pentru a primi toate autorizaţiile de funcţionare, înţelegerea este încheiată, de regulă, doar pentru câteva luni. Apoi, agenţii economici din sector găsesc alte metode de a scapă de gunoi, fără cheltuială.

În Sectorul 1 sunt 35.000 de firme active dintre care, mai puţin de 5.000 au un contract încheiat cu o firmă de salubritate. Autorităţile de mediu spun că restul de 30.000 de firme fie aruncă gunoiul pe marginea drumului, fie plătesc firme de salubritate neautorizate care duc mai departe deşeurile la periferia oraşului. "Nu trece maşina de gunoi... e aşa... diverşi aşa, cum este băiatul meu. Când strâng eu saci, el îi ia", spune un agent economic. "Apelează la un transportator pe care îl găsesc undeva în mediul online şi care costă mult mai puţin decât dacă ar apela la un operator autorizat, iar acesta probabil că merge şi abandonează deşeurile în locuri nepermise", a declarat Viorel Tufeanu, şef Garda de Mediu Bucureşti.

Deşi situaţia este cunoscută, în ultimii doi ani Poliţia Locală a dat doar 21 de amenzi pentru astfel de abateri. Şi mai există o modalitate de a fenta legea şi a economisi bani. Firmele declară că produc o cantitate mult mai mică de gunoi decât se întâmplă în realitate. "Avem şi terase unde sunt două, trei, patru mese unde declară 1 metru şi jumătate pe lună şi în realitate generează mult mai mult gunoi", a declarat Sorin Velicu, director Romprest.

Deşeurile în plus ajung tot pe străzi iar cineva trebuie să plătească ca să fie duse la groapa de gunoi. Romprest susţine că strânge lunar din Sectorul 1 circa 2.000 de tone de deşeuri abandonate, pentru care ridicarea şi depozitarea costă 1.600.000 de lei. Într-un an, cantitatea ajunge la 23.000 de tone iar costurile se ridică la 19 milioane de lei. Sunt bani pe care ar fi trebuit să îi plătească agenţii economici care produc aceste deşeuri. De la începutul anului şi până acum, Garda de Mediu Bucureşti a făcut aproape 400 de controale la societăţi comerciale din Capitală. Ofiţerii de mediu au dat 280 de amenzi în valoare de 8 milioane de lei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » Tone de gunoaie, aruncate în stradă. Poliţia Locală a dat doar 21 de amenzi pentru astfel de abateri, în ultimii doi ani