Tsunami în Indonezia. Bilanţul a ajuns la 426 de morţi şi peste 7.202 de răniţi (Galerie Foto)

Publicat: 28.12.2018, 12:30.
Actualizat: 03.04.2019, 14:50

Cel puțin 281 de persoane au murit, iar peste 700 rănite, după ce Indonezia a fost lovită de un tsunami, pe zona de coastă, provocat de o erupție vulcanică.

Tsunami în Indonezia,provocat de erupţia unui vulcan

Zeci de oameni şi-au pierdut viaţa în Indonezia, iar bilanţul creşte alarmant

Twitter

Cel puțin 281 de persoane au murit, iar peste 1000 rănite, după ce Indonezia a fost lovită de un tsunami, pe zona de coastă, provocat de o erupție vulcanică. Peste 50 de persoane au fost date dispărute, iar bilanţul creşte alarmant.

Actualizare: Tsunamiul care a afectat Indonezia s-a soldat cu 426 de morţi şi peste 7.000 de răniţi. Peste 20 de persoane sunt în continuare dispărute.

Aproape 1.300 de locuinţe au fost distruse de tsunami.

”Recomandăm persoanelor care locuiesc în apropiere de plajă să se mute altundeva permanent”, a îndemnat, la Kakarta, un purtător de cuvânt al Agenţiei naţionale indoneziene de gestionarea catastrofelor Sutopo Purwo Nugroho.

Actualizare ora 7.30: Bilanţul în urma tsunamului care a lovit Indonezia, după o erupţie vulcanică a crescut la 281 de morţi şi peste 1.000 de răniţi, a anunţat luni Agenţia naţională de gestionare a catastrofelor. 57 de persoane sunt în continuare date dispărute.

"Numărul victimelor va continua să crească, la fel şi pagubele", a declarat purtătorul de cuvânt al agenţiei, Sutopo Purwo Nugroho.

Actualizare ora 14.20: “222 de persoane au murit, 843 au fost rănite şi 28 sunt dispărute. Numărul ar putea să crească”, a anunţat purtătorul de cuvânt al Agenţiei de Gestionare a Catastrofelor, Sutopo Purwo Nugroho.

Sute de clădiri au fost distruse de tsunamiul care a străbătut ţărmurile sudice din Sumatra şi capătul vestic al insulei Jav. Erupţia a creat o coloană de cenuşă vulcanică cu înălţime de până la 500 de metri.

Actualizare ora 9.50: Cel puţin 168 de persoane au murit şi peste 700 de oameni au fost răniţi în urma tsunamiului provocat de erupţia vulcanului Krakatau, conform unui nou bilanţ, anunţat de Agenţia de Gestionare a Catastrofelor.

“Numărul total de morţi a ajuns la 168. Sunt 745 de răniţi şi 30 de persoane sunt dispărute”, a spus purtătorul de cuvânt al agenţiei indoneziene, Sutopo Purwo Nugroho.

Mai mult de 430 de locuințe au fost grav afectate de tsunami, care a ajuns până la 3 metri înălțime.

Conform specialiştilor, tsunamiul a fost generat de erupţia Vulcanului Krakatoa. Valul a lovit regiunile indoneziene Pandeglang, Lampung şi Serang.

Agenția de Meteorologie și Geofizică din Indonezia a declarat că valul devastator ar fi fost declanșat de alunecări de teren sub apă, după erupția Anak Krakatoa, o insulă vulcanică din strâmtoarea Sunda. De altfel, oamenii de ştiinţă au adăugat că undele de mareee cauzate de luna plină ar fi contribuit la devastatorul incident. Vulcanul Krakatoa este unul dintre cele 127 de vulcani activi, pe lungimea arhipelagului.

Indonezia, una dintre cele mai predispuse la dezastre naţiuni de pe pământ, se învârte în Inelul de Foc al Pacificului, unde se ciocnesc plăcile tectonice. Astfel rezultă o mare parte din cele mai mari erupţii vulcanice şi cutremure din lume.

Printre cele mai afectate zone sunt cele din Banten, unde există multe complexe hoteliere pe plajă foarte populare. În preajma sărbătorilor, aceste zone sunt cele mai aglomerate.

Astfel, se aşteaptă ca numărul victimelor să crească în continuare, mai ales că autorităţile încă adună date ţi informaţii despre pagubele aduse de tsunami.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.