Antena Meniu Search
x

Video Turiştii de pe litoral, ţinuţi la mal doar cu amenzi sau cu poliţia, pe vreme de steag roşu. "Trebuie să intrăm dacă am venit la mare, nu?"

Şase oameni înecaţi, în nici 24 de ore, pe litoral, nu au fost un avertisment suficient pentru turişti. Mulţi s-au aventurat în valurile mai înalte decât ei, chiar dacă pe toate plajele era steag roşu. Salvamarii au dus lupte corp la corp, aproape, cu unii turişti. Când nu au mai făcut faţă au chemat poliţia ca să îi ţină pe mal.

Cristina Niță
de Cristina Niță

la 15.08.2023, 19:30

Vezi și

Steag roşu, scăldatul interzis - pericol de moarte. Au fost cuvintele de ordine, astăzi, pe litoral. De la copii până la adulţi, mulţi s-au aventurat în valurile care loveau violent ţărmul. Salvamarii au alergat după turiştii care ignorau curenţii puternici. S-au folosit şi de noua lege care le permite să cheme poliţişti şi jandarmi în ajutor. În staţiunea Venus, turiştii nu ţin cont de pericolele pe care valurile le ascund şi se aventureză în apa mării. "Ştiu, dar ce să facem? Trebuie să intrăm dacă am venit la mare, nu?", spune un turist.

Marea Neagră poate fi periculoasă chiar şi la adâncimi mici când apar aşa-zişii curenţi rip

"Intri în apă, consideri că poţi, dar în două secunde eşti la 40 de metri în larg, fără nicio şansă", a declarat Nicu Serafim, şef salvamari Costineşti. La Costineşti oamenii ascultă de sfaturile salvamarilor, nu intră în marea agitată şi stau doar la mal. Mulţi au stat departe de apă mai mult de frica amenzilor. Cine nu respectă indicaţiile salvamarilor plăteşte între 500 şi 1.000 de lei. "Astăzi nu, nu am intrat în apă, nu ne-au dat voie salvamarii. Cu toate că eu aş fi intrat, dar nu s-a putut", spune o turistă.

Ziua de ieri a fost cea mai neagră din acest sezon pe litoral. Şase oameni au murit în valuri. Ultima victimă a dispărut în mare azi-noapte la Costineşti. Tânărul a intrat în apă după nouă seara, când salvamarii nu mai erau pe plajă şi a înotat până a trecut de geamanduri. "Erau doi băieţi şi două fete. Au intrat amândoi băieţii, unul a ieşit, celălalt... tot s-a dus", spune un martor. Patru scafandri şi un echipaj în şalupă au încercat în zadar să îl găsească azi-noapte. Trupul neînsufleţit a fost adus de valuri la ţărm abia dimineaţă.

Marea Neagră poate fi periculoasă chiar şi la adâncimi mici când apar aşa-zişii curenţi rip. Un înotător este tras la fundul apei şi în mai puţin de două minute poate fi târât chiar şi 100 de metri în larg. Nici sportivii experimentaţi nu pot face ţine piept unor asemenea forţe. Şi pentru salvamari este greu să intervină în astfel de momente. "Ne confruntăm cu zeci de mii de probleme în fiecare zi. Mai ales când e furtună, mai ales când e steagul roşu arborat, degeaba le vorbim, ei tot nu înţeleg", spune un salvamar. În cele 15 staţiuni de la malul mării sunt 440 de sectoare de plajă, dar nu fiecare are salvamari. Sunt mai puţin de 300 de salvatori pe tot litoralul. Acum, când sunt 200.000 de turişti la mare, înseamnă că un salvamar trebuie să aibă grijă de aproape 700 de oameni.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aveţi deja sau vă gândiţi să vă luaţi un al doilea job, ca să faceţi faţă scumpirilor?

Observator » Evenimente » Turiştii de pe litoral, ţinuţi la mal doar cu amenzi sau cu poliţia, pe vreme de steag roşu. "Trebuie să intrăm dacă am venit la mare, nu?"