Antena Meniu Search
x

ULUITOR! Plămâni umani creaţi într-un laborator

Oamenii de ştiinţă au reuşit imposibilul. În viitor transplantul de organe nu va mai fi o problemă. Americani au creat în premieră mondială plămâni umani într-un laborator

Echipa de cercetare din Galveston, Texas, a plecat de la prelevarea plămânilor a doi copii care au murit în urma unei traume. Deoarece erau prea deterioraţi pentru a putea fi transplantaţi, cercetătorii au prelevat ţesutul încă sănătos de la ambele perechi de plămâni.

Astfel, cu ajutorul uneia dintre perechi au realizat un mulaj de plămân din colagen și elastin, iar de la cealaltă au preluat celule pulmonare sănătoase pe care le-au injectat în mulaj. Acesta din urmă a fost apoi introdus într-un lichid care conţinea nutrienţii necesari dezvoltării celulelor pulmonare. După patru săptămâni au fost gata primul pămân uman crescut în laborator.

Cercetătorii au creat ulterior un al doilea plămân cu ţesut prelevat de la alţi doi copii decedaţi. Plămânii creaţi în laborator arată aprope identic cu cei naturali. Singura diferenţă este că cei din laborator au o culoare ceva mai ingchisă, o densitate mai mică şi o consistenţă mai moale

Va mai dura însă până când oamenii vor putea beneficia de descoperire. Noile organe trebuie să treacă acum prin mai mute teste, iar cercetătorii spun că vor mai trece în jur de 12 ani până când astfel de plămâni vor putea fi transplantaţi oamenilor. Iniţial organele vor fi testate pe porci.

sursă: ro.stiri.yahoo.com

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Evenimente » ULUITOR! Plămâni umani creaţi într-un laborator