Antena Meniu Search
x

Video Un nou tip de escrocherie online: mesaje false în numele Poliției și a Europol. "Nu dați curs acestor solicitări!"

Sindicatul Europol a atenționat, pe pagina oficială de Facebook, că mai multe persoane au primit email-uri prin care sunt informate că trebuie să se jusitifice după ce au accesat site-uri erotice. Cei care trimit aceste mesaje se folosesc de numele Poliției sau ale Europol.

de Redactia Observator

la 28.10.2022, 12:49

Vezi și

"Dacă primiți astfel de mesaje prin intermediul postei electronice, NU dați curs acestor solicitări, întrucât riscați să fiți înșelați cu sume de bani pretinse pentru a nu se lua măsurile legale față de voi!", scriu reprezentanții Europol pe rețeaua de socializare.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Conform sindicatului, este noul mod de operare al infractorilor care se folosesc de denumirile unor organizații sau instituții cu scopul de a-i intimida pe destinatari și a le sustrage diferite date cu caracter personal pe care ulterior să le folosească în alte activități infracționale.

Pe acelaşi subiect

Cum recunoaștem o escrocherie online?

Printre instituțiile în numele cărora sunt trimise astfel de email-uri false se numără inclusiv Interpolul. Experţii spun că există o modalitate extrem de simplă prin care putem să verificăm autenticitatea mesajelor primite. "Sunt câteva greșeli gramaticale, sunt tot felul de instituții menționate care nu există în România. Când primim orice fel de mesaj pe internet care vine cu o urgență în spatele lui... Atenție, trebuie să faci neapărat ceva acum pentru că se întâmplă ceva rău... La fel, trebuie să ne pună în gardă", a explică Silviu Stahie, expert în securitate cibernetică.

De foarte multe ori, expeditorii nu sunt nici măcar români. Străinii au învățat să profite de vulnerabilitățile utilizatorilor din ţara noastră și transmit astfel de mesaje, fie ele și traduse de multe ori eronat, pentru a-i șantaja să transmită informații personale sau bani. Cu greu sunt prinși de polițiști, pentru că îşi schimbă des adresele de mail, folosesc servere din mai multe ţări iar datele introduse nu sunt niciodată cele reale. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Evenimente » Un nou tip de escrocherie online: mesaje false în numele Poliției și a Europol. "Nu dați curs acestor solicitări!"