Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Unde se construieşte noul sanctuar pentru urşi. Rezervaţia va fi supravegheată video, iar animalele vor fi hrănite prin drone

Urşii periculoşi, care umblă pe străzi şi ameninţă localităţile, vor ajunge într-un sanctuar nou. Rezervaţia va fi construită într-o pădure din masivul Postăvarul, lângă Timişul de Sus, şi ar trebui să fie gata până la finalul anului. Sanctuarul va costa aproximativ 10 milioane de euro şi va primi în jur de 100 de animale sălbatice. 

de Claudiu Loghin

la 15.09.2024 , 19:58

Urşii care mănâncă din tomberoanele şi din frigiderele oamenilor vor primi o pădure doar a lor şi o şansă la viaţă. În apropiere de DN1, între Predeal şi Braşov, se ridică un nou sanctuar pentru animale sălbatice. Suprafaţa totală a rezervaţiei va fi de 68 de hectare, într-o pădure din masivul Postăvarul, o pădure a Regiei Kronstadt, Ocolul Silvic al municipiului Braşov. În acest moment, lucrările sunt la nivelul săpăturilor şi a consolidărilor pentru fundaţia viitorului gard al fundaţiei. 

Sanctuarul va putea adăposti peste 100 de uşi şi pui, care acum pun în pericol oamenii din zonele montane. Rezervaţia va fi supravegheată video, iar hrănirea animalelor se va face printr-un sistem funicular şi prin drone.

Sanctuar nou pentru urşii periculoşi

Vezi și

"Acel ţarc special de reabilitare presupune interacţiune 0 cu oamenii, chiar şi hrănirea acestor urşi făcându-se cu instrumente speciale cu ajutorul cărora mâncarea este trimisă în acel ţarc, fără ca ursului să îi fie teamă de prezenţa omului. Reabilitarea este un proces prin care un urs habituat reuşeşte să renunţe la obiceiurile proaste de a interacţiona cu oamenii şi de a reveni în pădure", a declarat Mircea Fechet, ministerul Mediului.

Un sanctuar de urşi se află şi la Zărneşti. Rezervaţia de acolo este la capacitate maximă cu 123 de animale sălbatice. Ar fi nevoie însă de mult mai multe astfel de locuri, spun specialişti, pentru ca urşii să fie protejaţi iar oamenii să nu mai fie ameninţaţi. Potrivit datelor, în România trăiesc în jur de 7.000 de exemplare de urs brun, iar interacţinile cu oamenii sunt tot mai dese.

Claudiu Loghin Like

Lucrez în presă din 1999. Din 2004, sunt în televiziune.

Întrebarea zilei
Aţi fost victima unei încercări de fraudare?
Observator » Evenimente » Unde se construieşte noul sanctuar pentru urşi. Rezervaţia va fi supravegheată video, iar animalele vor fi hrănite prin drone