Video Urşii de pe Transfăgărăşan, mutaţi la Zărneşti. Capcane cu dulciuri şi mâncare de câini pregătite special pentru ei
Începe relocarea urşilor de pe Transfăgărăşan! Animalele care pun în pericol turiştii vor fi mutaţi în sanctuarul de la Zărneşti. O cuşcă a fost deja montată lângă Barajul Vidraru, acolo unde vin de obicei o ursoaică şi puiul ei şi unde oamenii se apropie, cu inconştienţă, de sălbăticiuni. Inginerii silvici spun că vor evita pe cât posibil tranchilizarea animalelor.
În prima zi de relocare, niciun Moş Martin nu s-a arătat la faţă. Nici vremea nu a ajutat, dar autorităţile speră să elimine pericolul cât mai repede.
Urşii de pe Transfăgărăşan, relocaţi la Zărneşti
Au numărat 26 de exemplare pe traseu, animale care s-au obişnuit să iasă la drumul mare pentru a primi ceva de mâncare. Turiştii se apropie primejdios de mult şi îi fotografiază, fără să ia în calcul pericolul uriaş.
Primele exemplare pe lista echipei care se ocupă cu relocarea animalelor în sanctuarul de la Zărneşti sunt o ursoaică şi un pui care au mai atacat oamenii.
"De 4-5 ani este pe Transfăgăraşan. Anul acesta când a ieşit cu puiul a devenit agresivă şi locul care l-a ales ea aici este foarte frecventat", spune Mihai Coman, inginer silvic al Direcţiei Silvice Argeş.
Cum vor fi prinşi urşii pentru relocare
Capcana de urs este verde, în formă de cilindru, şi a fost montată în apropiere de Barajul Vidraru. Angajaţii ocolului silvic vor să atragă animalele periculoase cu dulciuri şi mâncare pentru câini.
"Pentru fiecare exemplar de urs va fi înaintată o documentaţie pentru a obţine autorizarea Ministerului Mediului. S-a făcut o prioritizare a nivelului de pericol al animalelor de pe Transfăgărăşan", spune prefectul judeţului Argeş, Dragoş Predescu.
- Reporter: Este foarte complicată această procedură?
- Mihai Coman, inginer silvic al Direcţiei Silvice Argeş: Este complicată şi periculoasă. Noi suntem expuşi în permanenţă riscului de a fi în pericol.
- Reporter: Poate dura o zi sau poate dura o săptămână sau chiar mai mult.
Capcana se declanşează automat, iar inginerii silvici vor evita pe cât posibil tranchilizarea animalelor.
Cota de vânare a urşilor bruni a crescut şi ea din această vară de la 220, la 481 de exemplare.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰