Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Urşii au provocat pagube de zeci de mii de euro, doar în Braşov. Păgubiţii aşteaptă banii de la stat: "Se dau, dar nu chiar repede"

Animalele sălbatice nu le dau pace oamenilor din zonele de munte. Atacurile urşilor nu sunt doar periculoase, ci şi foarte costisitoare. Numai în judeţul Braşov, au fost înregistrate 47 de dosare de pagube produse de animale, iar valoarea distrugerilor nu este deloc mică: peste 40.000 de euro. 

de Claudiu Loghin

la 30.07.2024 , 17:53

"Nu erau atâţia urşi... unu, doi pe vară vedeai. Dar acum în toate zilele, sunt prea mulţi!", a declarat Sabin Costea, păgubit. Domnul Sabin are o fermă de vaci, lângă Teliu, în județul Brașov şi trăieşte în spaimă în fiecare zi, din cauza urşilor. "Banii se dau, dar nu chiar repede. Cam la 5-6 luni", a declarat Sabin Costea.

Pentru a primi de la stat despăgubiri, oamenii trebuie să anunțe atacul în maximum 24 de ore

Şi alţi localnici trec prin aceeaşi situaţie. Numai în judeţul Braşov, de la începutul anului, urşii au făcut pagube în valoare de 200.000 de lei. 47 de cazuri au fost semalate autorităţilor. În ultimele 3 zile, doar în Judeţul Braşov au fost înregistrate nu mai puţin de 6 dosare de pagube produse de animalele sălbatice. Vorbim, în principal, despre vaci şi oi ucise în gospodăriile oamenilor şi în fermele agricole.

Vezi și

Pentru a primi de la stat despăgubiri, oamenii trebuie să anunțe atacul în maximum 24 de ore. "În principiu, aceste pagube fac referire la culturi agricole, animale domestice şi vehicule rutiere. Cea mai mare pagubă a fost de 23.000 de lei, înregistrată la Comana, la o pagubă de bovine, provocată de lup", a declarat Elena Bucur, purtător de cuvânt APM Brașov.

"Din punctul meu de vedere e foarte gravă situaţia. Ar trebui, cine sunt în măsură să facă intervenţia necesară ca să ne mai scape de ei sau asociaţia vânătorilor să pună mâncare, să-i ducă unde trebuie, să le lase... cetăţenii comunei sunt foarte afectaţi", a declarat Gheorghe Boalii, primar Teliu. Pe teritoriul Uniunii Europene, urşii sunt protejaţi de lege şi nu pot fi vânaţi în scop de agrement. În urmă cu 2 săptămâni, autorităţile române au dublat cota de ucidere a urşilor bruni.  

Claudiu Loghin Like

Lucrez în presă din 1999. Din 2004, sunt în televiziune.

Întrebarea zilei
Sunteţi de acord ca elevii să fie privaţi de telefoane în timpul orelor?
Observator » Evenimente » Urşii au provocat pagube de zeci de mii de euro, doar în Braşov. Păgubiţii aşteaptă banii de la stat: "Se dau, dar nu chiar repede"