Antena Meniu Search
x

Valeriu Gheorghiță: DSP Prahova face o evaluare în cazul a doi soţi decedaţi la scurt timp de la vaccinare. Aveau forme severe de Covid-19

DSP Prahova face o evaluare în cazul a doi soţi decedaţi la scurt timp de la vaccinare, în urma infectării cu SARS-CoV-2. ”Vaccinarea nu influenţează cursul evoluţiei naturale a bolii”, spune Valeriu Gheorghiță.

de Redactia Observator

la 23.03.2021, 19:13

Valeriu Gheorghiță: DSP Prahova face o evaluare în cazul a doi soţi decedaţi la scurt timp de la vaccinare. Aveau forme severe de Covid-19
- Hepta/Mediafax Foto

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiţă, anunţă că la nivelul Direcţiei de Sănătate Publică Prahova se va face „o evaluare” după ce două persoane, soţ şi soţie, au murit la scurt timp de la vaccinare, infectate cu virusul SARS-CoV-2. Date neoficiale arată că unul dintre soţi primise serul Pfizer, celălalt fusese vaccinat cu AstraZeneca, fiecare cu prima doză, potrivit news.ro.

„Datele preliminare pe care le am - şi am şi vorbit şi pentru această situaţie cu doamna director de la DSP Prahova, urmează să facă o evaluare - însă datele preliminare arată că într-adevăr cele două persoane, din păcate, au fost diagnosticate cu COVID-19, cu o formă severă care a evoluat nefavorabil. S-a mai discutat despre vaccinarea la persoanele care sunt fie în perioada de incubaţie, fie cu infecţia asimptomatică SARS-CoV-2, în niciun caz nu creşte riscul de evoluţie nefavorabilă, vaccinarea nu influenţează cursul evoluţiei naturale a bolii”, a declarat Valeriu Gheorghiţă marţi, întrebat despre datele existente cu privire la acest caz. 

Şi prefectura Prahova a anunţat că prefectul a solicitat DSP „demararea, în regim de urgenţă, a unei anchete” cu privire la acest caz. Presa locală a relatat cazul a doi soţi care au fost imunizaţi cu câte o doză de vaccin şi care au murit din cauza unei forme severe de COVD-19, sursa citată menţionând că fiica celor doi este în stare gravă, după ce şi ea a fost infectată.

 Medicul a precizat şi care sunt situaţiile în care persoanele programate şi care se prezintă la centrele de vaccinare nu primesc serul anti-COVID. „Sunt situaţii foarte bine definite, şi anume când o persoană este găsită cu febră la triajul medical, nu este vaccinată, deci o stare acută febrilă contraindică temporar vaccinarea. De asemenea, o boală cronică decompensată poate la momentul vaccinării, un pacient care se prezintă cu semne de insuficienţă respiratorie sau semne de insuficienţă cardiacă agravată. Sunt condiţii care impun temporizarea deciziei de vaccinare şi, de asemenea, identificarea unui istoric alergic care ar creşte riscul ca persoana respectivă să dezvolte o reacţie alergică după vaccinare, şi aici mă refer la reacţii alergice majore” a explicat el.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » Valeriu Gheorghiță: DSP Prahova face o evaluare în cazul a doi soţi decedaţi la scurt timp de la vaccinare. Aveau forme severe de Covid-19