Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Vameşul şpăgar din Agigea a înghiţit dovezile când a văzut procurorii. Cerea mită şi 10.000 de euro

Flagrant în portul Agigea: un vameş şi alţi doi indivizi au fost arestaţi de DNA. Angajaţii statului cereau până la 10 mii de dolari mită pentru fiecare container cu mărfuri interzise care intra în ţară sau pentru a urgenta actele. Când s-au trezit cu procurorii pe cap, unul dintre ei a înghiţit foaia pe care scrisese pentru ce era şpaga pentru a face "pierdută" dovada. 

de Andreea Filip

la 13.09.2024 , 19:33

Mascaţi şi ofiţeri anticorupţie au blocat complet portul Agigea într-o operatiune care s-a întins pe aproape 12 ore. Controalele s-au întins în toată zona portuară, la birouri dar şi în parcarea angajaţilor. Anchetatorii au prins in flagrant un vameş care primise 5000 de euro şi 8.100 de lei de la un comisar vamal. Panicat, cel din urmă a încercat să ascundă din dovezi: a înghiţit hârtia pe care scrisese pentru ce era şpaga. 

Zeci de ofiţeri de la Direcţia Naţionala Anticorupţie au descins aseară la Biroul Vamal situat în această clădire a Administrațiiei Portuare din zona Agigea Sud. Vizate de operaţiune au fost şi maşinile vameşului şi a comisionarului vamal. În interiorul unuia dintre vehicule, procurorii au găsit 12.300 de dolari şi aproximativ 1000 de euro. 

Schema angajaţilor portului

Vezi și

Cei doi angajaţi ai portului cereau bani importatorilor pentru a urgenta actele vamale. Ca să nu intre la bănuieli, în schema ilegală intrase şi o a treia persoană, fost lucrător vamal, actual angajat al unei societăţi ce oferea servicii portuare, ce trebuia să scoată sumele ilegale din zona de lucru. Vameşii sunt obligaţi să declare ce bani au la intrarea şi la ieşirea din ture.  

Pe acelaşi subiect

Cei mai mulţi bani angajaţii statului îi făceau pentru că lăsau să intre în ţară mărfuri ilegale. Între 500 şi 700 dolari pentru fiecare container şi între 30 şi 50 de dolari pentru fiecare colet ilegal. Un transport ''bun'' putea să le aducă în buzunare până la 10 mii de dolari. În anchetă sunt vizaţi şi alţi angajaţi vamali. 

Comisionarul vamal era deja trimis în judecată de  DNA după ce în urmă cu trei ani a fost acuzat de două infracţiuni de fals intelectual. 

Toate ieșirile din Portul Constanța Sud Agigea au fost blocate ore în şir, timp în care ofiţerii DNA au strâns probe. S-au format coloane de maşini şi TIR-uri pe x kilometri/sute de metri. Aproape 20 de mii de nave maritime şi fluviale trec anual prin portul Agigea. 

Andreea Filip Like

Nu cred în coincidențe, cum nu cred că am ajuns întâmplător în această meserie. Unele lucruri sunt predestinate și, orice ai face, se întâmplă.

Întrebarea zilei
Vi se par prea stricte regulile impuse pentru uniforma elevilor?
Observator » Evenimente » Vameşul şpăgar din Agigea a înghiţit dovezile când a văzut procurorii. Cerea mită şi 10.000 de euro