Vărzarul, un preparat tradiţional de Rusalii, la Răşinari, în Sibiu
Pentru că se apropie sărbătoarea Rusaliilor, în Răşinari, judeţul Sibiu, gospodinele s-au pus pe gătit! Şi gătesc exact ceea ce trebuie, potrivit tradiţiilor moştenite din moşi-strămăşi. Iar printre preparate se numără şi un anumit tip de plăcintă, numită Vărzar.
Pentru că se apropie sărbătoarea Rusaliilor, în Răşinari, judeţul Sibiu, gospodinele s-au pus pe gătit! Şi gătesc exact ceea ce trebuie, potrivit tradiţiilor moştenite din moşi-strămăşi. Iar printre preparate se numără şi un anumit tip de plăcintă, numită Vărzar.
În ciuda numelui, vărzarul nu conţine varză. E o plăcintă simplă şi delicioasă, cu urdă şi mărar: "Amestec pentru plăcintă, pentru vărzar, urda, ouăle, zahăr, unt, un pic de sare, amestecate toate bine." În aluatul bine întins într-o tavă, se aşază apoi puţin din această umplutură.
Sătenii din localitatea Răşinari, Sibiu, pregătesc Vărzarul doar de Rusalii. Atât. De Paşte sau de Crăciun, au alte preparate pe care le gătesc.
În Răşinari, brânza este unul dintre cele mai bune preparate ale localnicilor.
Dintre preparatele sătenilor din Răşinari nu au lipsit nici brânza de burduf şi tocăniţa de miel la ceaun.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰