Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video 9 sortimente de chefir, testate din nou de Observator, după 2 luni. Rezultate surprinzătoare

După ce v-am arătat în campania "Ce ne puneti in mâncare" că nu toate produsele cu denumirea de chefir respectă rețea chefirului tradițional, pentru că nu conţin drojdiile specifice, ne-am întors în laborator şi am testat de această dată şi fermentaţia produselor lactate. Legea laptelui spune că un kefir este rezultatul unei fermentaţii duble, lactice şi alcoolice, produsă o cultura specială de microorganisme. Pe scurt, analizele confirmă că plătim de multe ori pentru un chefir care e în realitate doar un lapte bătut cinstit. 

de Mădălina Iacob

la 15.10.2025 , 08:13

Observator a demarat o investigație încă din vară, când am testat cele mai populare sortimente de chefir din supermarketuri. Atunci am descoperit că multe nu conțineau deloc granule de chefir. Acum, am reluat testarea, de data aceasta pentru a verifica dacă au fermentație alcoolică, un element esențial pentru ca un produs lactat să fie numit chefir.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Am testat alcoolul din chefir. Ce am descoperit

Articolul continuă după reclamă

Chefirul este cunoscut pentru beneficiile sale: ajută digestia, întărește sistemul imunitar și contribuie la longevitate. Legea spune clar că trebuie să fie rezultatul unei fermentații duble, lactice și alcoolice, produsă de o cultură formată din bacterii lactice și/sau drojdii.

Am cumpărat 9 sortimente de chefir, cu prețuri între 4 și 11 lei. "Din cele 9 sortimente, doar două nu au nici măcar urme de alcool etilic", a spus Alexandru Cîrîc. Chefirul artizanal, fermentat acasă, poate ajunge la un conținut de alcool între 0,5% și chiar 3%, conform literaturii de specialitate. Variantele industriale, în schimb, ajung rareori la 0,1%.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Unele produse testate nu aveau deloc alcool, nici măcar urme.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Motivul pentru care aceste produse rămân pe piață este tehnologia modernă. Fermentația alcoolică se poate face astăzi și cu bacterii, fără drojdie. Însă rezultatul nu e același. "Dacă privim chefirul ca o băutură probiotică, cu siguranţă nu va mai avea acelaşi impact dorit asupra sănătăţii", spune Cîrîc.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Până atunci, testul final rămâne cel al gustului. Chefirul autentic, spun specialiștii, trebuie să fie înţepător. Dacă e fad, probabil lipsește ce e mai important.

Mădălina Iacob Like

De la prima transmisiune live, la înâlnirea cu Papa Francisc, funeraliile Reginei Elisabeta a doua, încoronarea regelui Charles şi până la ceremonia luminii sfinte din Ierusalim, meseria de jurnalist mă surprinde şi mă învaţă întotdeauna câte ceva.

Înapoi la Homepage
Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi cumpărat apartamente mai mici decât prevede legea datorită preţului?
Observator » Exclusiv Observator » 9 sortimente de chefir, testate din nou de Observator, după 2 luni. Rezultate surprinzătoare