Video 9 sortimente de chefir, testate din nou de Observator, după 2 luni. Rezultate surprinzătoare
După ce v-am arătat în campania "Ce ne puneti in mâncare" că nu toate produsele cu denumirea de chefir respectă rețea chefirului tradițional, pentru că nu conţin drojdiile specifice, ne-am întors în laborator şi am testat de această dată şi fermentaţia produselor lactate. Legea laptelui spune că un kefir este rezultatul unei fermentaţii duble, lactice şi alcoolice, produsă o cultura specială de microorganisme. Pe scurt, analizele confirmă că plătim de multe ori pentru un chefir care e în realitate doar un lapte bătut cinstit.
Observator a demarat o investigație încă din vară, când am testat cele mai populare sortimente de chefir din supermarketuri. Atunci am descoperit că multe nu conțineau deloc granule de chefir. Acum, am reluat testarea, de data aceasta pentru a verifica dacă au fermentație alcoolică, un element esențial pentru ca un produs lactat să fie numit chefir.
Am testat alcoolul din chefir. Ce am descoperit
Chefirul este cunoscut pentru beneficiile sale: ajută digestia, întărește sistemul imunitar și contribuie la longevitate. Legea spune clar că trebuie să fie rezultatul unei fermentații duble, lactice și alcoolice, produsă de o cultură formată din bacterii lactice și/sau drojdii.
Am cumpărat 9 sortimente de chefir, cu prețuri între 4 și 11 lei. "Din cele 9 sortimente, doar două nu au nici măcar urme de alcool etilic", a spus Alexandru Cîrîc. Chefirul artizanal, fermentat acasă, poate ajunge la un conținut de alcool între 0,5% și chiar 3%, conform literaturii de specialitate. Variantele industriale, în schimb, ajung rareori la 0,1%.
Unele produse testate nu aveau deloc alcool, nici măcar urme.
Motivul pentru care aceste produse rămân pe piață este tehnologia modernă. Fermentația alcoolică se poate face astăzi și cu bacterii, fără drojdie. Însă rezultatul nu e același. "Dacă privim chefirul ca o băutură probiotică, cu siguranţă nu va mai avea acelaşi impact dorit asupra sănătăţii", spune Cîrîc.
Până atunci, testul final rămâne cel al gustului. Chefirul autentic, spun specialiștii, trebuie să fie înţepător. Dacă e fad, probabil lipsește ce e mai important.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰