Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Alimentele din produsele ambalate pentru copii, duse la analize. Pot provoca probleme foarte grave

Nu daţi copiilor alimente care sunt recomandate copiilor. Ştiu, sună ciudat. Dar acesta este chiar sfatul specialiştilor. Care trag un semnal de alarmă - produsele frumos ambalate, colorate, sunt doar marketing curat. În realitate, sunt pline de ingrediente extrem de periculoase pentru sănătatea copiilor. Grav este că nimeni nu poate fi pedepsit pentru asta. Nicio lege din România nu spune câtă sare ori câtă grăsime poate conţine un aliment destinat copiilor de peste 2 ani. Ministrul Sănătăţii face primele declaraţii pe această temă, în exclusivitate, în Campania Ce ne puneţi în mâncare.

de Mădălina Iacob

la 18.11.2025 , 19:57

Orice părinte care are acasă măcar un copil mofturos ştie cum să ajungă şi ochii închişi la raftul cu produse special făcute pentru cei mici. Unde şunca de curcan are urechi de extraterestru, mortadella aduce din profil cu Mikey Mouse iar crema tartinabilă e leit personajul preferat din desenetele animate. Doar că foarte puţini dintre părinţi fac şi asta. E una din acele etichete pe care scrie clar că e un produs special creat pentru cei mici.

Consumul excesiv de sare de la vârste mici face ravagii în organismul copiilor

În realitate, declarația nutrițională specifică produselor pentru copii nu diferă foarte tare de cea de la raftul obișnuit, pentru adulți. De exemplu, această mortadella arată 1,8 grame de sare pentru 100 de grame de produs, față de celălalt aliment care are 2 grame de sare. Am luat mai din toate de pe raft şi am plecat spre laborator. Institutul de cercetări alimentare poate testa peste 600 de compuşi chimici. Nu a fost nevoie de atât de multe, pentru ca valorile analizelor s-au înroşit imediat. Concluzia specialiştilor a fost clară. Ei nu recomadă niciun produs din cele "recomandate copiilor" de către producătorii de mezeluri sau brânzeturi.

Articolul continuă după reclamă

"Au un conținut mare de sare, au un conținut de polifosfat destul de mare, au nitriți și putem suspecta că au unele dintre ele și un pic de monoglutamat adăugat. Sarea este o problemă la toate produsele analizate; avem recomandări din partea OMS și EFSA ca, pentru produsele pentru copii, să urmărim un target de 1,25 grame la sută de grame sare. Produsele aduse încep de la 1,5 și ajung la 2… și…", a declarat Alexandru Cîrîc, ICA. Un lucru extrem de grav. Consumul excesiv de sare de la vârste mici face ravagii în organismul copiilor.

"Un consum ridicat de sare poate duce la hipertensiune la copil și la insuficiență renală. Rinichiul este primul care suferă. Avem din ce în ce mai multe probleme. De-a lungul anilor, din cauza alimentației, în afară de obezitate, care este deja o problemă de sănătate publică, într-adevăr avem probleme și pe parte renală. Chiar dacă au formă specială de animăluțe colorate, nu sunt neapărat bune pentru copiii noștri; mezelurile tot mezeluri sunt și procesate", a declarat Camelia Păun, medic pediatru. "Șuncă de curcan, mortadella, crenvurști, brânză Gouda. Pentru toate produsele din carne am regăsit reziduuri de fosfor. Polifosfați – această sursă de fosfor va genera un dezechilibru la nivelul calciu-fosfor în organism și asta îl va afecta în ceea ce privește dezvoltarea osoasă a copilului. În cazul pateului tartinabil ne-a surprins conținutul de grăsimi: are 27% grăsimi în situația în care conținutul de proteină este mic și umiditatea este mare. Așadar, mâncăm în continuare și hrănim și copilul cu untură pe pâine", a declarat Alexandru Cîrîc, ICA.

Aşadar, specificatia că ar fi numai bune pentru copii e doar o păcăleală. "Este doar marketing. Probabil majoritatea producătorilor nici nu știu ce să facă să le facă bune pentru copii. În industria alimentară nu sunt angajați nutriționiști", a declarat Alexandru Cîrîc, ICA. Pentru copiii mai mici de 2 ani, legea e clară - cantitatea de sare care poate fi consumată intr-o zi este de maxim un gram. La copiii mai mari, legislaţia lipseşte cu desăvârşire. Şi nu ne referim aici doar la sare. "Există un vid legislativ; avem legislație în ceea ce privește contaminanții din produse alimentare pentru copil mic și foarte mic, produsele de început și de continuare. Pentru copilul de 4 ani, 5 ani, 10 ani nu avem niciun fel de legislație. Este o problemă pentru că alimentele acestea, în afară de faptul că au un conținut de proteină mai mare, partea de aditivare, sare, polifosfați sunt exact la fel ca în alimentele uzuale. Este necesară o legislație în care să fie foarte bine definite aceste produse pentru copii, ce etichetăm ca fiind produse pentru copii", a declarat Alexandru Cîrîc, ICA.

Din păcate, România nu are o astfel de legislaţie. Doar nişte recomandări din partea Ministerului Sănătăţii şi cam atât. În exclusivitate, Alexandru Rogobete ne-a explicat cum se poate rezolva această problemă. "Nu există o viziune naţională. Eu cred că o colaborare interdisciplinară şi interinstituţională, cu specialitatea de nutriţie, cu zona de sănătate publică şi cu alte instituţii care pot avea atribuţii directe sau indirecte în această zonă, cred că putem ajunge la o legislaţie care să limiteze acest fenomen", a declarat Alexandru Rogobete, ministrul Sănătăţii. În timp ce autorităţile de la noi abia acum îşi fac planuri cum să limiteze acest fenomen, singurul mod prin care ne putem feri copiii de boli şi pericole din alimente este să ne uităm cu mai multă grijă pe etichete. Şi să nu ne oprim să întreb mereu - ce ne puneţi în mâncare?

Mădălina Iacob Like

De la prima transmisiune live, la înâlnirea cu Papa Francisc, funeraliile Reginei Elisabeta a doua, încoronarea regelui Charles şi până la ceremonia luminii sfinte din Ierusalim, meseria de jurnalist mă surprinde şi mă învaţă întotdeauna câte ceva.

Înapoi la Homepage
Comentarii


Întrebarea zilei
Prețurile pentru sărbători v-au schimbat lista de cumpărături?
Observator » Exclusiv Observator » Alimentele din produsele ambalate pentru copii, duse la analize. Pot provoca probleme foarte grave