Video Carnea de porc, dusă la analize de laborator. Toate probele au avut salmonella
Ce ne puneţi în mâncare de sărbători? Cârnaţi şi carne tocată care provoacă toxi-infecţii, friptură care ne poate îmbolnăvi grav. Observator a cumpărat din pieţe şi a dus la analize cam tot ce cumpără românii în această perioadă. Până şi cercetătorii din laborator au fost şocaţi de ce au descoperit. Urmează un nou episod din seria "Ce ne puneţi în mâncare".
Asta înseamnă să ai sărbători fericite. Să fie masa plină cu de toate. Cine n-are porc de tăiat în ogradă, merge la piaţă. La fel am făcut şi noi. Cel mai vândut produs e carnea tocată pentru sarmale şi cârnaţi. După o săptămână, specialiştii ne-au aşteptat cu o listă foarte lungă de veşti proaste. "Aproape toată carnea tocată, cârnații sunt contaminați cu Escherichia coli. Această bacterie ne indică, de fapt, lipsa de igienă. Nu putem identifica dacă problema este la abatorizare, la transportator sau chiar la vânzător", a declarat Alexandru Cîrîc, director ICA.
La nivel naţional, doar în primele 2 săptămâni din decembrie, inspectorii ANSVSA au dat amenzi în valoare de 3,5 milioane lei
Între timp, laboratorul mai finalizează o analiză. "A apărut problema apariţiei salmonela în aceste probe", a declarat Alexandru Cîrîc, director ICA. În absolut toate probele. Dacă pentru pulpa de porc, salmonela indică o problemă de igienă, în cazul cârnaților proaspeți și a cărnii tocate, ne arată o problemă de siguranță alimentară. Ceva care poate provoca dureri abdominale, greață, vărsături, și de aici se poate ajunge la complicații grave. "Pot să apară aceste infecții digestive la o persoană care are boli cronice la o perosnaa în vârstă la un copil mic, care se poate deshidrata, la o toxiinfecție alimentară unde avem vărsături, scaune diareice, e posibil ca în câteva ore să am o deshidratare care poate să ducă la complicații majore, nu doar renale", a declarat Adrian Marinescu, medic infecţionist.
"Laboratorul nostru a transmis imediat către autorități tulpina de salmonela descoperită pentru serotipizare", a declarat Alexandru Cîrîc, director ICA. Alerta a plecat imediat de la Institutul de Cercetari Alimentari către Institutul de stat de Igienă şi Sanatate Publica Veterinară. Inspectorii ANSVSA au fost obligaţi să intervină. "O componentă importantă este recoltarea în control oficial a probelor pentru a confirma sau infirma neregula depistată anterior. Sunt mai multe neconformități înregistrate la nivel național, anchetele sunt în curs de desfășurare în funcție de rezultatelor probelor analizelor se iau măsurile în cunoștință de cauză. Astfel încât să evităm apariția unor toxiinfecții alimentare", a declarat Ioan Olelu, vicepreşedinte ANSVSA.
În timp ce autorităţile îşi fac treaba pe teren, noi, acasă, ne putem apuca de gătit. Ţinând cont de câteva sfaturi. "Toc carnea acasă, nu în magazin! Un sfat pentru consumator. Ei au introdus acea bucată de pulpă în mașina de tocat, riscul este ca toată carnea din ziua respectivă să fie contaminată cu salmonela de la o singură bucată contaminată", a declarat Alexandru Cîrîc, director ICA. "Să nu înțeleagă oamenii că nu pot să mănânce carne de porc. Şi presupun că preparăm corect din punct de vedere termic", a declarat Adrian Marinescu, medic infecţionist.
La nivel naţional, doar în primele două săptămâni ale lunii decembrie, inspectorii ANSVSA au dat amenzi în valoare de 3 milioane şi jumătate de lei şi au închis mai multe magazine. Fie pentru că, în unele erau condiţii necorespunzătoare de igienă, fie pentru că pe raft erau produse cu etichete gresite ori cu termenul de valabilitate expirat.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰