Antena Meniu Search
x

Video Fondurile alocate grădinițelor, insuficiente pentru achitarea tuturor cheltuielilor. Marina Manea: "Este deja insuficient. Din păcate vorbim de zeci de ani deja"

PODCASTURILE OBSERVATOR. Educația celor mici. Marina Manea, fost secretar în Ministerul Educației, actualmente director de grădiniță, a vorbit la Podcastul Observator, cu Mădălina Iacob, despre adaptarea copiior la grădiniță, dar și despre costurile care sunt impuse într-un sistem de învățământ ce ar trebui să fie gratuit.

Mădălina Iacob
de Mădălina Iacob

la 13.09.2022, 13:30

Vezi și

Mai mulți părinți cu copii care merg la grădiniță s-au plâns de listele enorm de lungi, care conțin diferite produse sau obiecte, pe care aceștia trebuie să le plătească sau să le cumpere din banii lor, chiar la grădinițele de stat.

Marina Manea: „Din păcate vorbim de zeci de ani deja, despre această finanțare a unităților de învățământ preuniversitar și de aceiași zeci de ani pasăm responsabilitatea între Ministerul de Resort și autoritățile locale. Legea 1 a educației scrie, negru pe alb, explicit, cui îi revine această responsabilitate financiară și în ce direcții. Când vine vorba despre materialele didactice, despre întreținerea spațiilor, despre infrastructură, această responsabilitate aparține autorităților locale. Însă ajungem în punctul în care suntem astăzi aici, astăzi, ieri și deja de foarte mulți ani, când părinții sunt nevoiți să participe financiar la viața școlii, pentru că e pasată responsabilitatea între o entitate și o alta.”

Din ce în ce mai multe instituţii şi educatori cer bani, suplimentar fondului costului standard, pentru diferite obiecte sau materiale didactice care normal, ar trebui plătite de autorităţilor locale. Marina Manea consideră că educatorii sunt doar victime colaterale ale neglijenţei autorităţilor.

Marina Manea: „Eu cred că pe colegii mei profesori, o astfel de inițiativă de colectare de fonduri îi umilește. Nu cred că niciunul dintre ei nu-și dorește cu adevărat să apeleze în mod constant la părinți, însă atâta vreme cât grupele grădinițelor, cât sălile de clasă ale școlilor primare nu au aceste materiale didactice disponibile, efortul financiar al părinților este necesar. Prin asociațiile de părinți cu entitate juridică se întâmplă lucrul acesta. Eu nu cred că este un exces de zel, nu au altă variantă. De unde să cumpere să cumpere materiale didactice? Sunt părinte de copil de 5 ani, l-am avut într-o grădiniță de stat și am participat, alături de alții, la această chetă, pentru că nu aveau bani din partea autorităților locale pentru a cumpăra materialele didactice.”

Pe acelaşi subiect

Potrivit fostului secretar de stat în ministerul Educației, cheltuielile standard per copil și sumele alocate din PIB pentru cheltuielile care au crescut considerail sunt insuficiente. Banii nu ajung pentru achitarea tuturor sumelor pe care le implică întreținerea unei unități de învățământ, iar autoritățile locale nu alocă bani suficienți pentru niciuna dintre acestea.

Marina Manea: „Este deja insuficient. Ne uităm la niște cifre simple. Cât este alocat din PIB educației, cât acoperă costul standard, raportându-ne la cheltuielile care sunt deja foarte mari cu întreținerea unităților de învățământ. Costurile la electricitate au crescut, costurile în general au crescut. Prin urmare, întreținerea funcțională a unităților de învățământ devine astăzi greu de suportat chiar și de autoritățile locale, iar banii rămân foarte puțini pentru aceste costuri dedicate materialelor didactice. Autoritatea locală trebuie să aloce bani pentru formarea profesorilor. Să mergem în școli și să vedem cât alocă autoritatea locală pentru formarea profesorilor.”

De ce le lipesc atât de multe copiilor în şcoli şi grădiniţe? Legislaţia din România, extrem de greoaie

Marina Manea dă vina pe viteza cu care se desfășoară deciziiele și licitațiile din legislația României, pentru toate lipsurie care există în momentul de față în învățământ și în rândul elevilor sau preșcolarilor. Aceasta este de părere că trebuie să se lucreze la legisație, pentru a putea gestiona procedurile de licitație mult mai rapid și mai eficient, astfel încât elevii să aibă în decursul anilor de școală toate resursele de care au nevoie.

Marina Manea: „Este o discuție de întârziere a licitațiilor cu manualele școlare și materialelor auxiliare. Este o discuție pe care o purtăm de zeci de ani, pentru că legislația din România este extrem de greoaie, mai ales când vine vorba de licitații. Și o spun din experiența de Secretar de Stat în Ministerul Educației pe fonduri europene, unde constatam că întârziem din cauza acestei proceduri extrem de greoaie. Eu cred că ar trebui lucrat la procedura în sine de licitație, astfel încâ termenele să nu mai fie altfel, să nu mai fie atât de greu de gestionat o astfel de procedură de către autoritățile publice.”

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Exclusiv Observator » Fondurile alocate grădinițelor, insuficiente pentru achitarea tuturor cheltuielilor. Marina Manea: "Este deja insuficient. Din păcate vorbim de zeci de ani deja"