Antena Meniu Search
x

Video Nicuşor Dan, la un an de mandat. Cum explică primarul Capitalei faptul că nu a reuşit să facă mai nimic pentru bucureşteni: "Am preluat un pacient la Terapie Intensivă"

Primul an de mandat cu Nicuşor Dan la primăria Capitalei a fost despre datorii, conturi blocate şi investiţii puse în mare parte pe pauză. Aşa se face că traficul a rămas la fel de aglomerat, dezinsecţia a fost făcută cu 6 luni întârziere, parcurile au rămas de izbelişte şi zeci de mii de oameni se pregătesc să treacă iarna fără căldură. Explicaţia edilului? A preluat "un pacient la Terapie Intensivă, o instituţie în faliment".

Andreea Milea
de Andreea Milea

la 06.10.2021, 19:59

Vezi și

De la finalul lunii octombrie 2020, Nicuşor Dan este oficial Primarul Capitalei. În prima parte a mandatului discursul a fost unul  singur: nu avem bani dar avem datorii mari. După ce a reuşit să eşaloneze datoriile, timp în care şantierele Capitalei au fost complet blocate, obiective de investiţii uitate, inclusiv dezinsecţia şi deratizarea au lipsit până la începutul verii. Adică, mult prea târziu. Şobolanii apăruseră inclusiv la raft în mega image, buruienile din parcuri depăşeau 1 metru înălţime şi sute de oameni au ajuns la spital muşcaţi de căpuşe.

Cât despre proiectele de infrastructură: niciunul nu este încă gata. Nicuşor a promis la bilanţul de 10 luni că: în octombrie este gata jumătate din cartierul Henri Coanda şi parcarea de la şoseaua Pantelimon, staţia de epurare de la Glina abia în 2022, podul Doamna Ghica, la finalul lui 2022. În ceea ce priveşte contractul pentru cele 100 de tramvaie, în valoare de 180 de milioane de euro, un contract moştenit de la vechea administraţie, primul tramvai va ajunge în Bucureşti abia în vara 2022. Nicuşor a început însă lucrări la reţeaua de termoficare, un proiect pe fonduri europene in valoare de 300 milioane de euro la care a primit bani si de la Guvern - 320 milioane de lei. Însă din cei 210 kilometri de reţea care trebuie înlocuiţi, au fost făcuţi în jur de 30 de kilometri. În paralel, se laudă că a oprit avizele de toaletare sau defrişare a copacilor care la furtuni au distrus maşini şi acum acoperă semnele de circulaţie şi semafoarele.

Traficul a rămas la fel, deşi la începutul mandatului Nicuşor Dan promitea că va veni cu o soluţie

În ceea ce priveşte traficul, fără proiecte de infrastructură gata şi cu un număr din ce în ce mai mare de maşini în Bucureşti, Nicuşor nu a luat nicio măsură deşi la începutul mandatului promitea că va găsi o soluţie alături de specialistul care a salvat traficul din New York. "Am vorbit în campania asta despre trafic, am vorbit despre apă caldă, despre poluare, dar campania asta este despre mult mai mult, este o campanie despre valori, este o campanie despre onestitate". Aşa îşi începea Nicuşor Dan, în urmă cu un an, campania electorală. Şi continua cu un atac politic sau chiar o luptă corp la corp.

Pe acelaşi subiect

După ce a ajuns în fotoliul de primar, Nicuşor Dan spune că a găsit mii de litigii şi mai ales conturi blocate. "Există în acest moment popriri de 70 de milioane de lei pe conturile primăriei", a declarat Nicuşor Dan. Lucru pe care l-a repetat şi aproape un an mai târziu. "Bucureştiul aşa cum l-am preluat era un pacient în comă la terapie intensivă", a mai spus Nicuşor Dan.

Proiectele de infrastructură, blocate în litigii

Din acest motiv, susţine Nicuşor Dan, au fost blocate luni bune proiectele de infrastructură: parcarea de pe şoseaua Pantelimon, lucrările la prelungirea Ghencea şi pasajul Doamna Ghica. Pasajul Doamna Ghica a primit până acum 4 termene de finalizare. Între timp, lucrările au fost sistate în decembrie anul trecut şi reluate în luna iulie cu o promisiune din partea primarului: pasajul va fi gata la finalul anului viitor. "Așa cum o să fie lucrarea la sfârșitul anului 2022, o să fie 2 benzi de circulație pe sens fară linie de tramvai", spune primarul Capitalei.

Modernizarea pe Prelungirea Ghencea ar urma să fie finalizată abia în 2023 cel mai devreme. Cât despre parcarea de pe Şoseaua Pantelimon. "Deci, foarte probabil, mai devreme de 1 noiembrie o sa avem această parcare funcţională", a declarat Nicuşor Dan. O altă lucrare importantă care se lasă în schimb aşteptată este o soluţie prin care pasajul Ciurel să facă legătura spre Autostrada Bucureşti-Piteşti: "Sunt împotriva prelungirii lucrării aşa numitei 'penetrări Ciurel'. O să avem 3 mari îmbunătăţiri: în primul rând imbunatatirea calitatii caldurii şi apei calde pentru bucureşteni".

Deşi în campanie USR promitea alegătorilor apă caldă a doua zi după alegeri, acest lucru s-a dovedit imposibil de pus în aplicare pentru sute de blocuri din Capitală. "Începem azi un tronson de 13 km, aici în zona ferentari. Este unul din cele 5 tronsoane pe care ne propunem sa le facem anul acesta", a declarat Nicuşor Dan. Pe timpul verii au fost schimbaţi doar 15 kilometri de reţea. Prea puţin însă raportat la reţeaua uriaşă din Bucureşti care este învechită. Aşa că iarna va fi grea. "Nu putem iarna asta decât să avem o uşoară îmbunătăţire faţă de iarna precedentă", a mai spus acesta.

De când a fost ales, edilul a închis 14 companii municipale, înfiinţate de fosta administraţie. 2700 de angajaţi au fost disponibilizaţi, inclusiv de la compania Ecoigienizare, care se ocupa cu deratizarea şi dezinsecţia. Tocmai de aceea, în prima parte a anului, oraşul s-a umplut de căpuşe şi şobolani iar iarba din parcuri măsura şi 1 metru înălţime. "Companiile municipale nu au fost finanţate, nu mai au oameni, utilajele nu au ITP, deci sunt chestiuni tehnice care au făcut ca aceste chestiuni să întârzie", a declarat Nicuşor Dan.

Traficul, o altă chestiune abordată în campanie, nu a primit încă atenţia cuvenită din partea primarului. A fost semnat un contract pentru achiziţionarea a 100 de tramvaie lungi de 36 de metri, pentru care toată infrastructura din Capitală trebuie modificată. Ele nu vor elibera însă de maşini şoselele din Bucureşti prea curând. "Contractul prevede furnizarea primului tramvai peste 15 luni, adică în august 2022", a precizat primarul Capitalei.

Nicuşor Dan este aşteptat să ia în perioada următoare două decizii importante

Când au tras linie după un an de mandat, mulţi bucureşteni nu au avut cuvinte de laudă. Pe lângă investiţii şi contracte, Nicuşor Dan a fost ţinta unor comentarii legate şi de... coafură. În primele 7 luni de mandat, părul primarului pare că nu a fost tuns deloc. Sau dacă ar trebui să se vaccineze. Primarul Capitalei a anunţat, după câteva luni, că a fost infectat cu covid. "O să fac vaccinarea dupa ce medicul imi va spune că este bine să o fac", a spus Nicuşor Dan.

Au circulat inclusiv informaţii cum că Nicuşor Dan a încercat să îşi dea demisia. "Este o imbecilitate", a replicat el. Primarul este aşteptat să ia în perioada următoare două decizii importante. Va trebui să prezinte un nou regulament de parcare în Bucureşti, care va stârni multe discuţii, după cum spune chiar edilul, şi să stabilească, alături de Consiliul General, dacă va subvenţiona creşterea cu 20% a preţului gigacaloriei.   

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Exclusiv Observator » Nicuşor Dan, la un an de mandat. Cum explică primarul Capitalei faptul că nu a reuşit să facă mai nimic pentru bucureşteni: "Am preluat un pacient la Terapie Intensivă"