Antena Meniu Search
x

Video Nicușor Dan îi asigură pe bucureșteni că Primăria Capitalei are bani pentru majorarea subvenției la căldură: "Sunt bani, dar trebuie să decidă consilierii"

Iarna ne va frige la buzunare. După scumpirile deja anunţate la gaze şi electricitate, urmează apa caldă şi căldura. În Bucureşti, preţul gigacaloriei va creşte de luna viitoare cu 20%, aşa că facturile ar putea fi mai mari cu 100 de lei pe lună pentru un apartament cu două camere. 

Andreea Milea
de Andreea Milea

la 23.09.2021, 08:05

Nicușor Dan îi asigură pe bucureșteni că Primăria Capitalei are bani să suporte creșterea subvenției la căldură: "Sunt bani, dar trebuie să decidă consilierii" - Mediafax Foto / Eduard Vinatoru

Întreţinerea va fi greu de... întreţinut. "Dacă se mai scumpeşte cu 100 de lei gigacaloria, o să vină 5-600 de lei de apartament", mărturisește Ion Ioneşti, administrator bloc.

5-600 de lei doar pentru apă şi căldură, la un apartament de 3-4 camere. Oamenii sunt la limită cu banii. "Şi gazele se scumpesc, şi lumina. Păi ce noi suntem de fier? Ce mai mâncăm?".

Întreţinerea se scumpeşte odată cu gazele naturale

De la 1 octombrie, Elcen va plăti 151 lei/MWh către Romgaz, faţă de 70 iarna trecută. 

Pe acelaşi subiect

"Prețul negociat cu Romgaz este dublu față de anul trecut. În condițiile de piață actuale, este un preț foarte bun obținut de către Elcen", a declarat Adrian Tudora, administrator special ELCEN.

Bun pentru ELCEN, mai puţin bun pentru oameni.

Nicușor Dan: Primăria Capitalei are bani pentru majorarea subvenției

Cum gazele reprezintă circa 70% din costul de producție, gigacaloria livrată de cele patru centrale de termoficare din Bucureşti se va scumpi de la 206 la 329 lei, potrivit calculelor făcute de economica.net. Aici se adaugă costurile de transport și distribuție prin rețeaua Termoenergetica. În consecinţă, prețul final al gigacaloriei va urca de la 490 la 590 de lei.

Însă cheia este în mâna lui Nicuşor Dan. Acum, bucureştenii plătesc 163 de lei pe gicacalorie, de trei ori mai puţin faţă de preţul real. Dacă Primăria Capitalei va păstra nivelul subvenţiei, preţul va creşte la 263 de lei, cu 60% mai mult ca în prezent. 

"PMB subvenționează 300 lei, se poate și 400. Sunt bani, dar trebuie să decidă cu consilierii", spune primarul Capitalei, Nicușor Dan.

Majorarea subvenţiei ar însemna o gaură imensă în buget. Mai ales că Primăria are deja datorii de peste jumătate de miliard de lei către Elcen. 80% dintre bucureşteni sunt racordaţi la sistemul centralizat de termoficare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri economice » Nicușor Dan îi asigură pe bucureșteni că Primăria Capitalei are bani pentru majorarea subvenției la căldură: "Sunt bani, dar trebuie să decidă consilierii"