Video Salatele din supermarket, duse la laborator: una conţinea o bacterie fatală. Reacţia companiei
Salată e bună cu de toate, dar nu şi cu salmonella. Am dus la analize mâncarea noastră preferată pe vreme de caniculă. Iar rezultatele au pus în alertă autorităţile. Toate cele 5 tipuri de salată gata preparată aveau enterobacterii și chiar salmonella. O bacterie care îi poate ucide pe cei cu sănătate șubredă. Urmăriți un nou episod din seria "Ce ne puneţi în mâncare".
Inventată într-un restaurant din Mexic, de către un bucătar italian, Salata Caesar pare a fi preferata românilor. Conţine piept de pui, legume, dar și un sos cremos pe bază de ou, maioneză și suc de lămâie. Sună extrem de apetisant şi, în plus, pare foarte sănătoasă.
Un studiu al unui platforme de livrări arată că anul trecut cererea de preparate sănătoase a crescut cu 10% în România. 22% dintre aceste produse sunt comandate în jurul orei prânzului. Aşa a început și demersul Observator.
Am mers, aşadar, înainte de prânz, la un supermarket din zona corporaţiilor din Capitală. Am ajuns apoi la mall şi în final am comandat o salată cu pui de pe aplicaţie. Foarte multă lume din jurul nostru, am observat, făcea la fel.
Fel principal sau doar aperitiv, salata este unul dintre cele mai comandate produse vara, în concediu sau la birou. Vrem să vedem ce conţine de fapt această salată în laborator.
"Printre salatele analizate, salata cu ton și legume, salata fresh puişor, salata grecească, salata Caesar cu pui, așadar sunt tot felul de salate", a explicat Alexandru Cîrîc, ICA.
Pentru început am vrut să vedem dacă ce scrie pe etichetă găsim şi în cutie. Şi am asistat, în laborator, la o adevărată probă de răbdare. Fiecare ingredient din salată a fost cântărit separat.
"Pe eticheta scrie 9%. În realitate, porumbul dulce este 7,06 %. Măsline negre 9% versus 6,34%. Mixul de salată este 46,7% faţă de 38% pe etichetă. Asta înseamnă, de fapt, că în recipientul acesta avem predominant un ingredient mai ieftin în detrimentul unor ingrediente mai scumpe. Este o formă de înşelare a consumatorului. măslinele, lămâia, porumbul sunt ingrediente mai scumpe. Frunzele verzi, roșiile sunt un ingredient mai ieftin", a adăugat Alexandru Cîrîc.
Reacţia companiei
Aşadar, prima dată suntem înșelați la cântar. Dar partea gravă abia acum urmează.
"Din cele 5 probe aduse în laborator, toate 5 au număr mare de enterobacterii. Şi mai grav este faptul că una dintre probele aduse a fost detectată ca având salmonella", a spus specialistul ICA.
Salmonella este o bacterie periculoasă şi provine de cele mai multe ori din carnea de pui sau de porc, netratată bine termic. Straniu este că salata în care a fost găsită salmonella era de ton. Un lucru care ascunde, de fapt, nereguli și mai grave într-o bucătărie.
"Este posibil să fie contaminată acea salată înainte de ambalare pentru că nu s-a respectat, probabil, norma de igienă. Trebuie spălate mâinile, persoana care a lucrat la prepararea salatei poate a folosit un cuţit cu care s-a tăiat carne de pui", a completat Anca Hâncu, nutriţionist.
Cu alte cuvinte, e posibil ca Salmonella să fie în multe alte preparate din acea bucătărie. Aşa că, autoritățile au fost imediat alertate. Direcţia Sanitară a verificat producătorul de salate din Bucureşti, care promite că va face propria sa anchetă internă.
"Am demarat procedurile interne și colaborăm strâns cu autorităţile pentru a înţelege ce anume a condus la acest rezultat. Urmărim întregul lanţ de materii prime conform trasabilităţii şi tratăm totul cu maximă seriozitate. E important pentru noi să identificăm cauza şi să prevenim apariţia unor astfel de situaţii şi pe viitor", a declarat Mihai Ursu, administrator firmă.
Autorităţile au continuat propriile analize
"Sursa de salmonella identificată de noi este trimisă către autorităţi pentru serotipizare, vom vedea cât de patogenă a fost", a precizat Alexandru Cîrîc.
Rezultatul arată "Salmonella Singapore". Una dintre principalele cauze pentru intoxicaţie alimentară gravă, peste tot în lume.
"Diaree, febră, vărsături. Imediat și deshidratare, la copii, la vârstnici, deshidratarea este foarte periculoasă, poate duce la deces destul de repede, să vă adresați unui medic cât de repede se poate", avertizează nutriţioniştii.
Desigur, spun specialiştii, contează foarte mult și starea de sănătate a persoanei infectate, dar și cantitatea de bacterii ingerate. Grav este, însă, că în acest caz, autoritățile nu pot lua nicio măsură.
Iar asta chiar la nivel european. Legislația nu menționează ce se poate întâmpla în cazul în care salmonella e detectată în salate. Așa că, noi, singuri, trebuie să învățăm cum să ne protejăm de eventuale bacteri rătăcite prin salate gata preparate. Desigur, cea mai bună cale e să cumpărăm noi ingredientele, să le spălăm bine sub jet de apă şi să ne gândim că nicăieri nu e mai bine ca în propria bucătărie.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰