Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Shaorma de pe litoral, dusă la analize în laborator. "Bacterii de origine fecaloidă"

La mare, shaorma este chiar cu de toate. Inclusiv cu salmonela, bacteria care provoacă grave toxiinfecţii alimentare. Observator a testat cele mai populare mâncăruri de pe litoral. Ce am descoperit, afli acum într-un nou episod "Ce ne puneţi în mâncare".

de Mădălina Iacob

la 25.08.2025 , 16:38

Atraşi de reclamă şi toropiţi de căldura de la mare oamenii cumpără. Cumpără orice şi oricât atunci când vine vorba de mâncare. Ceva simplu, gustos şi decent pentru buzunar. Pe la orele prânzului aglomeraţia de pe plajă se mută la tonetele cu mâncare. Asta am făcut şi noi. Ne-am aşezat la coadă la creveti, la hamsii. La pizza ori la shaorma. Cine nu se îndură să plece de pe plajă, îşi păcăleşte foamea cu o gogoaşă şi-un porumb.

Ce au arătat analizele de laborator

E cum trebuie! Aşa îşi laudă marfa toţi comercianţii. Ne-am convins si noi că e bun. Am cumpărat, am gustat dar am vrut să ştim şi "ce ne puneti in shaorma". Aşa că am dus câteva probe din mai multe produse, în laborator. Trasabilitatea este esenţială în acest proces. Tocmai de aceea, probele vor pleca cu maşina frigorifică direct în laborator. Am luat shaorma, gogosi, porumb, hamsii. Ce se vinde cel mai bine pe plajă în acest moment. Plecăm cu toate la Bucureşti.

Articolul continuă după reclamă

În laborator, fiecare produs trece prin propriul proces de analiză. Iar în câteva zile primim rezultatele. "Dintre mâncărurile aduse în analiză, ne-a atras atenția o shaorma. Shaorma contaminată cu enterobacterii. Bacterii de origine fecaloidă de obicei, care ar fi putut ajunge în porțiile de shaorma adusă fie din nespălarea cum trebuie a verzei, pe care am văzut-o ca ingredient în produs, dar cel mai sigur datorită lipsei de igienă a celor care manipulează şi care realizează acest produs", a declarat Alexandru Cîrîc. "Personalul care manevrează acea carne crudă sau salatele nu respectă suficient normele de igienă. Este suficient să nu se spele pe mâini de câte ori trebuie, să nu poarte mănuși", a declarat Anca Hâncu, nutriţionist.

E suficientă o singură shaworma din aceasta, chiar cu de toate, ca să ţi se strice vacanţa de pe litoral. "Multe din toxiinfecții alimentare pe care le facem nu doar pe litoral, le facem și la oraș pleacă exact de aici, din manipulare, din lipsa regulilor de igienă, și nu din lipsa constituienților de acolo", a declarat Adrian Marinescu, manager Institutul Matei Balş. Porumbul, hamsiile, crevetii si gogosile au trecut testul. Au fost "salvate" de apa fiartă sau uleiul încins în care au fost gătite. "Din păcate, este foarte greu să verificăm prospețimea. Orice gust ușor de alterat trebuie evitat, ar trebui să evităm hamsiile care nu au fost curățate, care ar putea să se strice mult mai repede. Ar trebui să evităm hamsiile reci, puse undeva, puse și de acolo ni se dau spre consum la 20, 30 de grade", a declarat Alexandru Cîrîc.

Cu alte cuvinte, fiţi cu ochii în patru atunci când vă aşezaţi la rând ca să cumpăraţi mâncare şi încercaţi să priviţi dincolo de tejghea. "Să ne uităm unde vedem ce se întâmplă în spate, tot ce se întâmplă să fie la vedere. Trebuie să existe geamuri, shaorma expusă prafului străzii, trecătorilor, muștelor, carnea expusă, sosurile expuse uneori înseamnă o contaminare sigură. Ne vom uita și la mâinile celor care ne servesc, dacă se servesc cu mănuși, dacă cu aceeași mână dă și banul și dă și produsul. Atunci vorbim cu siguranță de contaminări", a declarat Alexandru Cîrîc. Toată vara inspectorii ANPC au făcut şi ei, pe litoral, descoperiri periculoase pentru sănătatea noastră, pentru care au dat avertismente, amenzi iar multe alimente au fost retrase de la vânzare.

Mădălina Iacob Like

De la prima transmisiune live, la înâlnirea cu Papa Francisc, funeraliile Reginei Elisabeta a doua, încoronarea regelui Charles şi până la ceremonia luminii sfinte din Ierusalim, meseria de jurnalist mă surprinde şi mă învaţă întotdeauna câte ceva.

Înapoi la Homepage
Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi cumpărat apartamente mai mici decât prevede legea datorită preţului?
Observator » Exclusiv Observator » Shaorma de pe litoral, dusă la analize în laborator. "Bacterii de origine fecaloidă"