Antena Meniu Search
x

500 de balene-pilot au murit după ce au eşuat în Noua Zeelandă. De ce nu au putut fi salvate

Aproximativ 500 de balene-pilot au murit în arhipelagul Chatham din Noua Zeelandă, a anunţat marţi guvernul, care nu a organizat o operaţiune de salvare din cauza depărtării acestor insule, ale căror ape sunt infestate de rechini, informează AFP, citat de Agerpres.

de Redactia Observator

la 11.10.2022, 12:25

Două "bancuri mari" de cetacee au eşuat, iar cele care au supravieţuit au fost eutanasiate, a precizat Departamentul pentru Conservare. Circa 250 de balene-pilot eşuate au fost descoperite vineri pe insula Chatham, cea mai mare din arhipelag, iar alte aproximativ 240 pe insula Pitt trei zile mai târziu, a precizat aceeaşi sursă.

Din cauza distanţei de 800 km dintre arhipelag şi Noua Zeelandă, o operaţiune de salvare nu a fost posibilă, au afirmat autorităţile.

Balenele-pilot supravieţuitoare au fost eutanasiate pentru a le scuti de orice suferinţă

"De teama unui atac al rechinilor pentru oameni şi cetacee, balenele-pilot supravieţuitoare au fost eutanasiate de echipa noastră pentru a le scuti de orice suferinţă suplimentară", a declarat pentru AFP Dave Lundquist, consilier în cadrul Departamentului pentru Conservare.

Pe acelaşi subiect

"O astfel de decizie nu este niciodată luată cu uşurinţă, dar în cazuri ca acesta a fost cea mai blândă opţiune", a adăugat el. Carcasele de cetacee vor fi lăsate la faţa locului.

Cel mai important episod de acest fel a fost în 1918, când au murit o mie de balene-pilot

Astfel de eşuări nu sunt neobişnuite în arhipelagul Chatham, cel mai important episod de acest fel datând din 1918, când au murit o mie de balene-pilot.

În urmă cu puţin peste două săptămâni, circa 200 de balene-pilot au murit pe o plajă din Tasmania, Australia. 44 de cetacee au fost repuse în apă. Cauzele acestor eşuări majore nu sunt pe deplin cunoscute.

Circa 300 de balene-pilot eşuează în fiecare an în Noua Zeelandă, potrivit datelor oficiale. Nu este neobişnuit ca o singură eşuare să implice grupuri de 20-50 de cetacee, sau chiar sute, dacă este vorba despre un grup de mari dimensiuni.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » 500 de balene-pilot au murit după ce au eşuat în Noua Zeelandă. De ce nu au putut fi salvate