Meci în patru la ALEGERILE PREZIDENŢIALE din Franţa. Cine sunt principalii candidaţi şi cum va influenţa ATACUL DIN PARIS scrutinul de duminică

Publicat: 21.04.2017, 13:11.
Actualizat: 23.04.2017, 02:06

Cu trei zile înaintea alegerilor prezidenţiale, Franţa este în alertă maximă din cauza ameninţării jihadiste. Duminică va avea loc primul tur de scrutin, a doua rundă electorală urmând să aibă loc pe 7 mai.

Cu trei zile înaintea alegerilor prezidenţiale, Franţa este în alertă maximă din cauza ameninţării jihadiste. Duminică va avea loc primul tur de scrutin, a doua rundă electorală urmând să aibă loc pe 7 mai.

Potrivit unui sondaj realizat pentru Cevipof și Le Monde, centristul Emmanuel Macron și lidera extremei drepte Marine Le Pen conduc în continuare în sondaje înaintea primului tur al scrutinului prezidențial.

Astfel, Emmanuel Macron, creditat cu 23% din intențiile de vot, se situează înaintea președintei Frontului Național, Marine Le Pen (22,5%), a lui François Fillon (19,5%) și a lui Jean-Luc Mélenchon (19%).

Citește și:

Primii doi contracandidați din acest clasament se vor confrunta, cel mai probabil, în turul doi de scrutin, preconizat pe 7 mai, cu Macron văzut ca posibil câștigător, chiar dacă ambii candidați au mai pierdut din puncte în ultimele câteva zile de campanie.

Le Pen a înregistrat o scădere cu 2,5 puncte în intențiile de vot de la începutul lunii aprilie, iar Macron cu 2 puncte procentuale față de sondajele anterioare.

Unele voci spun însă că atacul terorist de joi seară ar putea să influenţeze alegerile prezidenţiale din Franţa şi "să întărească votul în favoarea extremei drepte".

Candidatul stângii radicale Jean-Luc Mélenchon, care a reușit să se apropie de favoriți în ultimele săptămâni, este creditat cu 19% din opțiuni, în timp ce liderul dreptei Francois Fillon acumulează 19,5% din intențiile de vot.

Potrivit sondajelor de până acum, Le Pen ar pierde împotriva tuturor celor trei candidați rivali în al doilea tur de scrutin.

MARINE LE PEN (48 ani)

Conducătoarea extremei drepte, care se opune vehement migraţiei, vrea să consolideze frontierele Franţei şi să reintroducă moneda naţională, francul.

De când a preluat conducerea Partidului Frontul Naţional (FN) de la tatăl ei, Jean-Marie Le Pen, în 2011, ea şi-a abandonat poziţiile antisemite şi s-a concentrat asupra protecţionismului economic şi fricilor faţă de islam. Această schimbare a consolidat şansele formaţiunii în rândul alegătorilor, înainte de scrutinul din primăvară.

Potrivit unor sondaje, Le Pen ar putea ajunge în turul doi.

EMMANUEL MACRON (39 ani)

Un politician de centru, Macron îşi face campanie promovând piaţa liberă şi valorile europene. El propune o flexibilizare a reglementărilor stricte în domeniul muncii, în special cu privire la programul de muncă de 35 de ore, în vederea unei stimulări a angajărilor.

Macron este un fost bancher de investiţii. El a devenit consilierul economic al lui Hollande la Palatul Elysee în 2012, iar doi ani mai târziu ministru al Economiei. El a părăsit Guvernul anul trecut, după ce şi-a lansat propria mişcare, ”En marche!”. El nu a fost vreodată în vreo funcţie.

JEAN-LUC MELENCHON (65 ani)

Vocalul Melenchon este un fost socialist, care a părăsit partidul în 2008 şi şi-a creat propria mişcare de extremă stânga, Partidul de Stânga.

El se prezintă ca un candidat al poporului, îndeamnă la reforme care să facă Uniunea Europeană (UE) ”şi mai democrată” şi promite măsuri de protecţie a mediului înconjurător. El promite totodată o creştere a salariului minim de la 1.149 de euro, cât este în prezent, la 1.300 de euro.

Melenchon a candidat la alegerile prezidenţiale din 2012 şi s-a clasat al patrulea, cu 11,1% din voturile exprimate în turul întâi.

FRANCOIS FILLON (62 ani)

Fillon a fost desemnat candidatul conservatorilor în noiembrie. El promite în această campanie că va reforma dramatic piaţa liberă, a adoptat poziţii dure în privinţa imigraţiei şi islamului, susţine valorile familiale tradiţionale şi promite totodată relaţii mai prietenoase cu preşedintele rus Vladimir Putin.

Acuzaţii potrivit cărora şi-a angajat fictiv soţia, Penelope, pe care ar fi plătit-o cu bani frumoşi, ca asistent parlamentar, i-au afectat campania săptămâna trecută. Sondajele sugerează că cel mai important contracandidat în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, în mai, ar putea să fie Marine Le Pen, şefa extremei drepte.

CITEŞTE ŞI: Alegeri prezidenţiale în Franţa. Ce spun ULTIMELE SONDAJE înaintea primului tur de scrutin

CITEŞTE ŞI: ALEGERI PREZIDENŢIALE ÎN FRANŢA. Tot ce trebuie să ştii despre scrutinul de duminică

CITEŞTE ŞI: ALEGERI PREZIDENŢIALE ÎN FRANŢA. Cine sunt cei 11 candidaţi în cursa pentru palatul Elysee

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

Top știri
Lanţ uman împotriva şoferilor care au vrut să depăşească pe contrasens, în vama Negru Vodă. "Au fost trimişi în coada coloanei"
1
Fii Observator • pe 02.08 la 22:59

Bun-simţ pe contrasens. Pe şoselele din România, tupeul şi inconştienţa depăşesc răbdarea şoferilor disciplinaţi. O nouă dovadă în acest sens vine de la vama Negru Vodă. Zeci de maşini au ieşit sfidător dintr-o coloană kilometrică direct pe contrasens. Un lanţ uman, format din şoferii care respectau regulile, a spus stop obrăzniciei la volan.