Meniu LIVE
Search
x

Variola maimuței a declanșat alerta în Spania. Ce este și cum se manifestă boala. Persoanele cele mai predispuse la virus

De Adrian Popovici la 19.05.2022, 16:57

Ministerul Sănătății din Spania a emis o alertă legată de un posibil focar de variolă a maimuței după ce în această țară au fost identificate 23 de persoane care prezintă simptome specifice acestei infecții. Acest anunț vine pe fondul identificării unor cazuri în Regatul Unit și Portugalia, relatează The Guardian. SUA a detectat și ea primul caz din acest an de variola maimuţei în Massachusetts. Sunt suspiciuni că boala se răspândește în comunitățile de gay.

Reclamă
Mostre analizate în laborator

Mostre de la cei 23 de suspecți de variola maimuței au fost trimise la laborator. - Pixabay

Autoritățile spaniole au atras atenția asupra faptului că în acest moment este vorba despre cazuri suspecte și că acestea au fost identificate în regiunea Madrid. Cu toate acestea, a fost decisă emiterea unei alerte la nivel național "pentru a garanta un răspuns rapid, coordonat și în timp util". Pentru a stabili dacă chiar este vorba despre cazuri de variola maimuței, autoritățile au decis să trimită mostre prelevate de la persoanele suspectate la Centrul Național de Microbiologie.

Reclamă

"În general, variola maimuței se răspândește pe cale respiratorie, dar caracteristicile celor 23 de cazuri suspectate indică transmiterea prin mucus în timpul relațiilor sexuale", se arată într-un comunicat al autorităților spaniole. În ceea ce privește persoanele care prezintă simptomele acestei afecțiuni, Ministerul Sănătății din Spania a transmis că acestea au fost izolate la domiciliu și că se află sub observația în cazul în care ar avea nevoie de îngrijiri medicale.

Ce este și cum se manifestă variola maimuței

Potrivit ECDC, variola maimuței este o boală virală. Transmiterea la om se poate face prin contactul cu un animal, cu un om infectat sau cu secreții ale corpului uman care conțin virusul. Transmiterea între oameni are loc în principal prin picăturile respiratorii.  Deci este necesar un contact prelungit față în față. Virusul poate pătrunde, de asemenea, în organism prin fluide corporale.Simptomele includ febră, dureri de cap, dureri musculare, dureri de spate, ganglioni limfatici umflați, frisoane și oboseală. De obicei se dezvoltă o erupție cutanată. Aceasta începe adesea la nivelul feței și apoi se răspândește în alte părți ale corpului, inclusiv organele genitale.

Pe acelaşi subiect

La cazurile recent detectate este raportată o preponderență a leziunilor în zona genitală. Erupția trece prin diferite stadii și poate arăta ca varicela sau sifilisul, înainte de a forma o crustă, care mai târziu cade.Perioada de incubație este de obicei de 6 până la 16 zile, dar poate fi și de până la 21 de zile. Când crusta cade, o persoană nu mai este considerată infecțioasă.

Reclamă

Variola maimuței se răspândește în Europa

După cum explică Fernando Simón, epidemiologul care se află la conducerea centrelor de urgență din Spania a subliniat că nu poate fi exclus un scenariu în care ar putea avea loc o creștere semnificativă a numărului de îmbolnăviri, chiar dacă șansele sunt reduse. Autoritățile portugheze au confirmat cinci cazuri de variola maimuței și investighează alte 15 cazuri suspecte. Într-o declarație emisă miercuri, Ministerul Sănătății din Portugalia a anunțat că această afecțiune a fost identificată doar la bărbați, aceștia prezentând ulcerații.

În ceea ce privește cazurile din Marea Britanie, primul a fost înregistrat la o persoană care a călătorit în Nigeria, locul în care se speculează că a fost infectată. Autoritățile au mai declarat că ultimele patru cazuri au fost identificate la bărbați care au declarat că sunt gay, bisexuali sau că au întreținut raporturi sexuale cu alți bărbați.

Simptomele precoce ale variolei maimuței includ febră, dureri de cap, dureri musculare, ganglioni limfatici umflați și frisoane. O erupție cutanată care poate arăta ca varicela sau sifilisul se poate dezvolta și răspândi de pe față către alte părți ale corpului, inclusiv organele genitale. Majoritatea pacienților se recuperează în câteva săptămâni.

Autorităţile din SUA au anunţat miercuri primului caz de variola maimuţei din acest an

Este vorba de un adult care locuieşte în statul Massachusetts și care a călătorit recent în Canada. Departamentul de sănătate din Massachusetts a făcut testele marţi pentru a detecta boala, iar experţii de la Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (Centers for Disease Control and Prevention (CDC) au confirmat miercuri că este vorba de variola maimuţei.

Simptomele variolei maimuţei sunt similare variolei deja eradicate, deşi mai uşoare - febră, durere de cap, dureri musculare, de spate, frisoane şi epuizare - cu o inflamare frecventă a ganglionilor şi o erupţie cutanată care începe pe faţă şi se întinde şi spre alte părţi ale corpului, în principal mâinile şi picioarele. Este vorba de primul caz de variola maimuţei detectat în SUA anul acesta. Statele Texas şi Maryland au raportat fiecare câte un caz în 2021, la pacienţi ce călătoriseră recent în Nigeria.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat marţi că doreşte să facă lumină, cu ajutorul Marii Britanii, în privinţa cazurilor de variola maimuţei depistate în această ţară de la începutul lunii mai, în special în comunitatea de homosexuali. După Marea Britanie, Spania şi Portugalia au anunţat la rândul lor, miercuri, că au identificat aproximativ treizeci de cazuri suspecte sau confirmate de variola maimuţei, o boală rară în Europa.

Endemică în Africa de Vest, această boală virală ("monkeypox") a fost acum detectată şi în Portugalia la "peste 20 de cazuri suspecte (...) în regiunea Lisabonei (vest), dintre care cinci au fost confirmate", a anunţat Direcţia Generală de Sănătate din Portugalia într-un comunicat de presă. În Spania, opt cazuri suspecte au fost raportate şi "nu au fost încă confirmate" prin teste, potrivit Ministerului Sănătăţii.

OMS: Cazurile de variola maimuţei din Marea Britanie, asociate unei variante mai puţin grave

Cazurile confirmate iniţiale cu variola maimuţei în Marea Britanie, prima ţară care a alertat Organizaţia Mondială a Sănătăţii privind această boală, sunt asociate unei variante mai puţin grave, relatează Agerpres. Într-un raport de urmărire a situaţiei din Marea Britanie, care se face ecou al unor cazuri detectate şi în alte ţări, OMS notează că varianta din Africa Occidentală are o mortalitate de 1%, în timp ce la varianta din Africa Centrală se ridică la 10%.

Organizaţia cu sediul la Geneva avertizează că această boală, care se transmite prin particule de salivă sau prin contact direct cu pielea sau prin obiecte contaminate, reprezintă un risc major pentru copii şi femei însărcinate, care pot transmite boala fătului. OMS subliniază că vaccinul împotriva variolei convenţionale este destul de eficace împotriva acestei boli, considerată eradicată de acum 40 de ani, iar campaniile de vaccinare împotriva ei s-au încheiat în acea perioadă, astfel încât generaţiile mai tinere nu beneficiază de această protecţie.

Recomandările OMS pentru a evita variola maimuței

În raportul său, organizaţia recomandă ca orice persoană care a călătorit într-o zonă endemică cu variola maimuţei să informeze serviciile sanitare. Călătorii din zonele de risc şi rezidenţii din acestea trebuie să evite contactul cu animalele moarte sau bolnave, mai ales rozătoare (principalii vectori ai transmiterii), marsupiale sau primate, notează OMS, care recomandă totodată să nu se consume carne de vânat sau de animale sălbatice din aceste zone.

OMS optează deocamdată pentru a nu recomanda restricţii de deplasare în Marea Britanie şi reaminteşte importanţa igienei mâinilor pentru a reduce transmiterea bolii. Primul caz confirmat în Marea Britanie a fost la o persoană internată în spital la data de 6 mai. Boala a fost diagnosticată pe 12 mai, iar trei zile mai târziu OMS a fost alertat despre prezenţa mai multor cazuri în această ţară.

Recomandările ECDC. Persoanele cele mai predispuse la variola maimuței

Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor recomandă ca organizațiile de sănătate publică și organizațiile comunitare să ia măsuri pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la potențiala răspândire a variolei maimuței în comunitățile de persoane care se identifică drept bărbați care fac sex cu bărbați sau care au mai mulți parteneri sexuali. Persoanele care prezintă astfel de simptome ar trebui să solicite îngrijiri de specialitate. Persoanele cu mai mulți parteneri sexuali trebuie să fie deosebit de vigilente. Cazurile suspecte trebuie izolate, testate și notificate imediat. În cazul pozitivilor, ar trebui inițiată urmărirea contactelor. Dacă în țară sunt disponibile vaccinuri împotriva variolei, vaccinarea persoanelor cu risc ridicat trebuie luată în considerare. În cazurile severe, poate fi luat în considerare tratamentul cu un antiviral înregistrat, dacă este disponibil în țară.

Reclamă

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Citește și
Agentul patogen care cauzează variola maimuţei a dezvoltat un număr surprinzător de mare de mutaţii
Sanatate• ieri la 15:20
Agentul patogen care cauzează variola maimuţei a dezvoltat un număr surprinzător de mare de mutaţii
Agentul patogen care cauzează variola maimuţei a dezvoltat un număr surprinzător de mare de mutaţii
recomandari pe a1.ro
O tânără și-a cumpărat o rochie de pe internet, dar când a primit coletul a încremenit. Peste ce a putut să dea
O tânără și-a cumpărat o rochie de pe internet, dar când a primit coletul a încremenit. Peste ce a putut să dea
Al cincilea caz de variola maimuței în România - un pacient de 37 de ani
Sanatate• pe 21.06.2022 la 14:59
Al cincilea caz de variola maimuței în România - un pacient de 37 de ani
Al cincilea caz de variola maimuței în România - un pacient de 37 de ani
PARTENERI
Cine este, de fapt, viitoarea soţie a lui George Simion. Dana Budeanu: “Are 24 de ani şi lucrează deja în Parlament”
Fanatik.ro
Cine este, de fapt, viitoarea soţie a lui George Simion. Dana Budeanu: “Are 24 de ani şi lucrează deja în Parlament”
Cine este, de fapt, viitoarea soţie a lui George Simion. Dana Budeanu: “Are 24 de ani şi lucrează deja în Parlament”
Trei zodii vor domina lumea în următorii cinci ani. Norocul li se schimbă din vară acestor nativi
spynews.ro
Trei zodii vor domina lumea în următorii cinci ani. Norocul li se schimbă din vară acestor nativi
Trei zodii vor domina lumea în următorii cinci ani. Norocul li se schimbă din vară acestor nativi
Marii fugari ai României. Cât de departe sunt și ce spun autoritățile că fac pentru aducerea celor 19 în țară
libertatea.ro
Marii fugari ai României. Cât de departe sunt și ce spun autoritățile că fac pentru aducerea celor 19 în țară
Marii fugari ai României. Cât de departe sunt și ce spun autoritățile că fac pentru aducerea celor 19 în țară
Horoscopul zilei de 25 iunie 2022. Fecioarele trebuie să fie sincere. Află ce se întâmplă cu zodia ta
CaTine
Horoscopul zilei de 25 iunie 2022. Fecioarele trebuie să fie sincere. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 25 iunie 2022. Fecioarele trebuie să fie sincere. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Ce salariu lunar primește David Popovici. Cu cât îl plătește CS Dinamo, din bani publici, pe noul fenomen din sportul românesc
GSP
Ce salariu lunar primește David Popovici. Cu cât îl plătește CS Dinamo, din bani publici, pe noul fenomen din sportul românesc
Ce salariu lunar primește David Popovici. Cu cât îl plătește CS Dinamo, din bani publici, pe noul fenomen din sportul românesc
Procedură de infringement împotriva României pentru depozitele cu deșeuri periculoase. Ruskii Aluminium a lăsat în urmă hectare cu reziduuri toxice
Ziare.com
Procedură de infringement împotriva României pentru depozitele cu deșeuri periculoase. Ruskii Aluminium a lăsat în urmă hectare cu reziduuri toxice
Procedură de infringement împotriva României pentru depozitele cu deșeuri periculoase. Ruskii Aluminium a lăsat în urmă hectare cu reziduuri toxice
Vârsta ideală pentru a deveni tată, potrivit studiilor. Cum se schimbă fertilitatea bărbaților după acest prag
Useit
Vârsta ideală pentru a deveni tată, potrivit studiilor. Cum se schimbă fertilitatea bărbaților după acest prag
Vârsta ideală pentru a deveni tată, potrivit studiilor. Cum se schimbă fertilitatea bărbaților după acest prag
O pată solară enormă îndreptată către Pământ și-a dublat mărimea în 24 de ore. Ce efecte ar putea avea pe planetă
Useit
O pată solară enormă îndreptată către Pământ și-a dublat mărimea în 24 de ore. Ce efecte ar putea avea pe planetă
O pată solară enormă îndreptată către Pământ și-a dublat mărimea în 24 de ore. Ce efecte ar putea avea pe planetă
Greve ale echipajelor de cabină Ryanair. ”Nu avem voie nici să luăm o sticlă de apă în timpul zborului”
Wall Street
Greve ale echipajelor de cabină Ryanair. ”Nu avem voie nici să luăm o sticlă de apă în timpul zborului”
Greve ale echipajelor de cabină Ryanair. ”Nu avem voie nici să luăm o sticlă de apă în timpul zborului”
Mai ai prin pod așa ceva? Iată cât valoreză un pick-up pe care toți românii îl aveau în anii `70
redactia.ro
Mai ai prin pod așa ceva? Iată cât valoreză un pick-up pe care toți românii îl aveau în anii `70
Mai ai prin pod așa ceva? Iată cât valoreză un pick-up pe care toți românii îl aveau în anii `70
Cinci lecţii de viaţă pe care ni le reamintesc cărțile Agathei Christie
9am
Cinci lecţii de viaţă pe care ni le reamintesc cărțile Agathei Christie
Cinci lecţii de viaţă pe care ni le reamintesc cărțile Agathei Christie
Camera de lux în care va sta Elena Udrea în închisoare. Condiții mai bune decât în azile sau spitale..
bzi.ro
Camera de lux în care va sta Elena Udrea în închisoare. Condiții mai bune decât în azile sau spitale..
Camera de lux în care va sta Elena Udrea în închisoare. Condiții mai bune decât în azile sau spitale..
Diletta Leotta, fotografie rară alături de mama sa. Asemănarea dintre cele două este izbitoare
tvhappy.ro
Diletta Leotta, fotografie rară alături de mama sa. Asemănarea dintre cele două este izbitoare
Diletta Leotta, fotografie rară alături de mama sa. Asemănarea dintre cele două este izbitoare
Primele imagini cu fiul lui Pepe! Artistul a devenit tată de băiat și le-a făcut cunoștință fiicelor sale cu Pepe Jr.
Kudika
Primele imagini cu fiul lui Pepe! Artistul a devenit tată de băiat și le-a făcut cunoștință fiicelor sale cu Pepe Jr.
Primele imagini cu fiul lui Pepe! Artistul a devenit tată de băiat și le-a făcut cunoștință fiicelor sale cu Pepe Jr.
Lumea în 2040. Cinci scenarii majore
money.ro
Lumea în 2040. Cinci scenarii majore
Lumea în 2040. Cinci scenarii majore
ULTIMELE ȘTIRI
Vezi ultimele stiri
RECOMANDĂRI
Război Rusia - Ucraina, ziua 122 LIVE TEXT. Rachete ruseşti trase din Marea Neagră au lovit baza militară Iavoriv din vestul Ucrainei
Update

Război Rusia - Ucraina, ziua 122 LIVE TEXT. Rachete ruseşti trase din Marea Neagră au lovit baza militară Iavoriv din vestul Ucrainei

Război Rusia - Ucraina, ziua 122. Ruşii au reuşit în sfârşit să cucerească micuţul oraş Severodoneţk după...

Publicat la ora 14:12
Război Rusia - Ucraina, ziua 122 LIVE TEXT. Rachete ruseşti trase din Marea Neagră au lovit baza militară Iavoriv din vestul Ucrainei
Reacţia Departamentului de Stat după decizia Curţii Supreme privind avortul: "SUA inteţionează să susţină în continuare drepturile la sănătatea reproductivă"

Reacţia Departamentului de Stat după decizia Curţii Supreme privind avortul: "SUA inteţionează să susţină în continuare drepturile la sănătatea reproductivă"

Publicat la ora 09:03
Reacţia Departamentului de Stat după decizia Curţii Supreme privind avortul: "SUA inteţionează să susţină în continuare drepturile la sănătatea reproductivă"
Polonia şi Ucraina cresc producţia de cărbune termic, cel mai poluant combustibil fosil, pregătindu-se pentru lunile de iarnă

Polonia şi Ucraina cresc producţia de cărbune termic, cel mai poluant combustibil fosil, pregătindu-se pentru lunile de iarnă

Publicat la ora 08:37
Polonia şi Ucraina cresc producţia de cărbune termic, cel mai poluant combustibil fosil, pregătindu-se pentru lunile de iarnă
Imagine ilustrativă

Guvernul francez vrea înscrierea dreptului la avort în Constituţie: ”O femeie moare la fiecare nouă minute"

Publicat la ora 16:15
Guvernul francez vrea înscrierea dreptului la avort în Constituţie: ”O femeie moare la fiecare nouă minute"