Antena Meniu Search
x

Explozie de cazuri de sifilis într-o provincie din Canada. A atins un nivel nemaivăzut de dinainte de apariția penicilinei

Autorităţile canadiene se confruntă cu o creştere masivă a cazurilor de infectare cu sifilis, în ciuda progreselor înregistrate în domeniul sănătăţii. Numărul infecţiilor cu sifilis creşte în Alberta, ajungând la cele mai înalte niveluri din ultimii 70 de ani.

de Redactia Observator

la 17.08.2021, 13:45

Infecţia cu sifilis poate provoca decesul
Infecţia cu sifilis poate provoca decesul - Profimedia

Dacă la începutul anilor 2000, erau raportate 17 cazuri în zonă, până în 2020, în regiune s-au înregistrat peste 2.500 de cazuri, potrivit CBC. „Înregistrăm cea mai mare rată pe care am văzu-o după 1940, care este, desigur, era pre-antibiotică. În ciuda tuturor progreselor noastre, observăm o rată îngrozitoare de cazuri de sifilis" a spus dr. Ameeta Singh, specialist în boli infecțioase care lucrează la Royal Alexandra Hospital din Edmonton. În primele trei luni ale anului 2021, au fost raportate 765 de cazuri în Alberta, majoritatea fiind în Edmonton. 

Specialiştii consideră că unul dintre motivele principale care au dus la creşterea cazurilor de infectare cu siflis îl reprezintă popularitatea aplicaţiilor de tip dating, pe care oamenii le folosesc  pentru a întreţine relaţii intime cu persoane pe care nu le cunosc. De asemenea, este posibil ca oamenii şă ia mai puţine măsuri de precauţie şi să folosească din ce în ce mai puţin prezervativele, care pot împiedica transmiterea acestei boli.

De asemenea, este o legătură semnificativă între metamfetamină și bolile cu transmitere sexuală. „Nu numai că drogul stimulează dorința sexuală, dar încurajează și comportamentul riscant”, a spus Singh. Edmonton are, de asemenea, cea mai mare rată din Canada pe cap de locuitor la consumul de metamfetamină, potrivit unui studiu realizat de Statistica. 

Ultima dată când sifilisul a fost atât de răspândit în Alberta a fost în 1948, la doar câțiva ani după ce penicilina a devenit disponibilă pe scară largă și cazurile au început să scadă. „În mod remarcabil, bacteriile nu au dezvoltat rezistență la penicilină”, a spus Singh, menționând că penicilina este folosită și astăzi ca tratament. În 1998, Canada a anunțat un obiectiv de a elimina sifilisului. Cu toate acestea, în anul următor a fost raportat un focar în centrul orașului Vancouver și la scurt timp după altul în nordul provinciei Alberta.

Pe acelaşi subiect

Numărul infectărilor, în continuă creştere

Sifilisul este considerat drept una dintre îngrijorările majore în sistemul sanitar în prezent, cu atât mai mult cu cât testările s-au diminuat din cauza pandemiei de coronavirus. Alocarea mai multor resurse pentru aceste cazuri a fost motivul principal pentru care autorităţile din Alberta au retras măsurile impuse de Covid-19.  Sifilisul este o infecţie cu o bacterie, răspândită de obicei prin contact sexual. Afectează milioane de oameni din întreaga lume în fiecare an.

Fără tatament, sifilisul poate ataca organe majore, provocând ulterior moartea pacientului. Sifilisul poate fi deosebit de periculos în cazul femeilor însărcinate cu atât mai mult cu cât poate fi transmis copilului şi poate duce la pierderea sarcinii prin moartea bebeluşului. Un focar de sifilis a fost înregistrat în urmă cu doi ani în Alberta, după ce 12 bebeluşi au fost născuţi în timp ce mamele lor aveau sifilis.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Explozie de cazuri de sifilis într-o provincie din Canada. A atins un nivel nemaivăzut de dinainte de apariția penicilinei